Din declaratiile facute de reprezentantii celor mai importante grupuri din Parlamentul European dupa prezentarea raportului de tara pentru Romania si Bulgaria reiese ca parerile sunt impartite si ca in fiecare grup circula curente de opinie diferite. Cea mai ingrijoratoare este a reprezentantului Partidului Popular European, majoritar in legislativul de la Strasbourg. Socialistii, a doua forta in PE, sunt si ei destul de retinuti. Cel mai favorabil se pronunta grupul liberal, lucru explicabil data fiind pozitia detinuta de premierul Tariceanu in organizatia internationala liberala.

Popularii se gandesc la amanare

Elmar Brok, membru german al PPE, care este si presedintele Comisiei pentru afaceri externe, securitate si aparare a Parlamentului European, sustine ca posibilitatea amanarii aderarii celor doua tari ar trebui luata mai serios in considerare. Principala problema, arata Brok, o reprezinta implementarea concreta a legislatiei UE si conditiile interne din cele doua tari candidate si sustine ca Parlamentul European trebuie sa se asigure ca nu este pusa in pericol functionarea eficienta a UE prin aderarea Romaniei si Bulgariei.

Socialistii au rezerve

Vicepresedintele grupului socialist, Jan Marinus Wiersma, a afisat un optimism rezervat, afirmand ca daca Bucurestiul si Sofia nu iau in serios criticile Comisiei Europene risca sa-si vada amanata aderarea o data cu raportul Comisiei din aprilie 2006.

Liberalii, aderare in 2007

Liderul grupului liberal, Graham Watson, este de parere ca Romania si Bulgaria sunt "la o distanta de 15 luni de aderare", opinand ca sunt chiar mai avansate decat au fost celelalte 10 tari inaintea aderarii lor in 2004. Emma Nicholson, fost raportor al Parlamentului pentru Romania, saluta la randul ei progresele facute de tara noastra si apreciaza ca, in ce o priveste, totul indica o aderare in 2007.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.