A doua zi dupa ce Comisia europeana a criticat dur Bulgaria pentru lipsa masurilor impotriva crimei organizate, numarul 2 din topul celor mai bogati oameni din Bulgaria a fost asasinat in centrul Sofiei. Este al optulea asasinat comis in plina zi, in ultimele doua luni.

Cel putin 10-15 focuri de arma au fost trase dintr-un tufis catre jeep-ul in care se afla Emil Kyulev. Fost "bancherul anului" in 2003, Kyulev era cotat drept al doilea in lista celor mai bogati bulgari, cum este cotat Ion Tiriac in topul bogatasilor romani. Potrivit revistei poloneze "Vprost", Kyulev se numara printre cei 100 de oligarhi din Europa Centrala si de Est. Grupul pe care il conducea, DZI, valoreaza peste 600 de milioane de dolari, potrivit Reuters. Inainte de 1989, Kyulev a lucrat in ministerul de Interne al Bulgariei.

Interlopii bulgari sperie UE

Reactiile oficialilor bulgari si europeni sint cit se poate de dure. Dimitris Kourkoulas, seful Delegatiei Comisiei Europene in Bulgaria, a declarat raspicat ca "este o provocare pentru justitia bulgara", prevazind chiar posibile consecinte economice. Cu o zi inainte de comiterea crimei, Dimitris Kourkoulas avertizase ca "exista ingrijorari majore in legatura cu nivelul crimei organizate, care n-a fost inca inclusa pe agenda politica. Asasinatele frecvente, savirsite cu implicarea grupurilor criminale, reprezinta o provocare serioasa la adresa domniei legii".

Premierul bulgar Sergei Stanishev a catalogat asasinatul drept "o amenitare la aderarea Bulgariei la UE", potrivit Reuters. Diplomatii straini de la Sofia sint ingrijorati ca nici unul dintre numeroasele atentate nu a fost solutionat, criminalii putind umbla liberi prin UE daca Bulgaria va adera, transmite Reuters.

Vames ucis, ambasador SUA praduit

Un oficial bulgar a fost omorit recent, prin impuscare. Sinka Matova, fosta sefa de departament in vama Gorubliane, a fost ucisa in sudul Sofiei, trei gloante strapungind geamurile jeep-ului cu care se deplasa. Din declaratiile unui fost secretar din Ministerul bulgar de Interne, Matova avea legaturi cu lumea interlopa. In urma cu doua saptamini, pina si ambasadorul american la Sofia, John R. Beyrle, a fost jefuit de catre doi agenti de securitate ai statului bulgar. La controlul de la aeroport, cei doi i-au furat telefonul mobil. Vamesii bulgari au spus ca nu l-ar fi furat, daca ar fi stiut ca victima este John R. Beyrle, abia numit ambasador la Sofia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.