Islanda se pregateste sa interzica vanzarea tigarilor la magazin. Tigarile vor putea fi cumparate doar din farmacii, cu reteta de la doctor. Ce parere aveti despre o asemenea masura si in Romania?

Parlamentul de la Reykjavik dezbate un proiect legislativ care prevede interzicerea comercializarii libere a tigaretelor, acestea urmand sa poata fi procurate doar din farmacii, in baza unei retete eliberate de medici, informeaza The Guardian.

Medicii ar urma sa incurajeze fumatorii sa urmeze tratamente sau programe educationale care sa-i faca sa renunte la fumat. Daca dependenta de tutun nu dispare, medicul poate prescrie o reteta in baza careia fumatorul isi poate procura tigari de la farmacie. Tigarile nu vor fi vandute, insa, cetatenilor sub 20 de ani.


Initiativa se inscrie intr-un plan care urmeaza sa se desfasoare pe parcursul a 10 ani. Deja se are in vedere interzicerea fumatului in parcuri sau pe trotuare, ori in automobilele in care calatoresc si copii.

De asemenea, Islanda vrea sa urmeze exemplul Australiei si sa oblige comerciantii sa impacheteze tigaretele in pachete simple, maro, fara marca firmei, ci doar cu avertizari asupra riscurilor pentru sanatate.

Proiectul legislativ initiat de fostul ministru al Sanatatii din Islanda, Siv Fridleifsdottir, impreuna cu un ONG. "Scopul acestui proiect este de a proteja copiii si tinerii si de a-i face sa renunte la fumat", a declarat Fridleifsdottir.


Proiectul prevede, in prima faza, cresterea pretului la tigari cu 10% in fiecare an, in concordanta cu propunerile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Totusi, la finalul programului de 10 ani, pretul pachetelor de tigarete va fi foarte mic, sustine Thorarinn Gudnason, presedintele Societatii Islandeze de Cardiologie.

Gudnason crede ca actualele preturi la tigarete in Islanda nu iau in calcul costurile pe care fumatul le are asupra societatii.
"Un pachet costa in prezent in jur de 1.000 de coroane (25 RON), dar daca luam in calcul costurile concediilor medicale, ale productivitatii reduse cauzate de fumat sau pensionarile pe caz de boala, pretul ar trebui sa fie undeva in jur de 3.000 de coroane (75 RON)", a spus Gudnason.

Citeste si:
Vrei sa te lasi de fumat? Incearca aceste 7 metode stiintifice
Vrei sa te lasi de fumat?...

Proiectul prevede si trecerea oficiala a nicotinei in randul substantelor care creeaza dependenta. "Nicotina poate fi comparata cu heroina, nu ne referim la efecte secundare, ci la rapiditatea instalarii dependentei", a spus Gudnason. Potrivit acestuia, 300 din cele 1.500 de decese anuale din Islanda sunt cauzate de fumat.

Islanda se numara printre tarile europene cu cel mai mic numar de fumatori. Daca in 1991, 30% dintre islandezi fumau, astazi doar 15% dintre cetatenii Islandei isi aprind tigari zilnic, scrie Gandul.info.

Aceasta scadere este atribuita cresterii taxei pe tutun, care reprezinta 25% din pretul total al unui pachet. Criza economica, care a lovit puternic Islanda, ar fi contribuit, de asemenea, la reducerea numarului de fumatori.

In cazul in care proiectul va trece de Parlament, posibilitatea de a fi aduse tigari prin Islanda prin contrabanda este destul de scazuta. Islanda este o insula relativ izolata, unde controalele la vama sunt deosebit de riguroase.

Citeste si:
Anamaria Prodan, mărturisiri emoționante după moartea Rudel Obreja:...
Anamaria Prodan, mărturisiri...

Islanda s-ar inscrie astfel in randul tarilor cu minima toleranta fata de fumatori. In Buthan comercializarea tutunului a fost interzisa in 2004. De asemenea, in Suedia, medicii pot refuza sa opereze un pacient pana cand acesta se lasa de fumat. Si Finlanda planuieste sa interzica total fumatul pana in anul 2040.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.