Rusia intentioneaza sa solicite Natiunilor Unite, in 2012, o modificare a frontierelor zona arctica, regiune bogata in rezerve de hidrocarburi, a anuntat, miercuri, vicepremierul rus Serghei Ivanov.

"Ma astept ca anul viitor sa transmitem comisiei ONU o cerere fundamentata stiintific privind extinderea frontierelor platoului nostru continental in zona arctica", a declarat Ivanov, conform agentiei oficiale ITAR-Tass.

Potrivit MEDIAFAX, acesta a afirmat ca o expeditie stiintifica rusa va pleca, in urmatoarele zile, pentru a explora dorsalele Lomonosov si Mendeleev, pentru a strange dovezi care sa ateste ca acestea reprezinta extensii ale platoului continental al Rusiei.

Dorsala Lomonosov, un lant muntos submarin, se intinde din Groenlanda pana in Siberia, insa si Groenlanda, si Canada afirma ca aceasta reprezinta o prelungire a platoului lor continental. [Renunta rusii la South Stream?]

  • Natiunile Unite, prin Comisia pentru delimitarea platoului continental, au dreptul de a decide in astfel de dispute, pe baza Conventiei ONU pentru dreptul maritim, din 10 decembrie 1982. Documentul permite tarilor semnatare, care au iesire la mare, sa isi extinda drepturile de explorare a resurselor naturale, minerale, energetice si biologice, de la 200 de mile la 350 de mile, in cazul in care pot dovedi, pe baza unor studii stiintifice, ca extinderea reprezinta "prelungirea naturala a platoului continental".

Cele cinci state riverane la Oceanul Arctic (Statele Unite, Rusia, Canada, Norvegia si Danemarca/Groenlanda) sunt angajate intr-o adevarata cursa a revendicarilor teritoriale pentru o zona care ar putea contine 13 la suta din resursele de petrol inca neexplorate din lume si 30 la suta din cele de gaze naturale.

Rusia are in vedere chiar infiintarea unor unitati militare specializate, care sa fie stationate in zona arctica, pentru a-si apara interesele si granitele. In 2008, Presedintia rusa a adoptat o strategie care urmeaza sa fie aplicata pana in 2020 si care sa asigure Rusiei statutul de "principala putere in zona arctica".

Cu un an inainte, exploratorii rusi au amplasat un drapel national pe fundul oceanului, la mai mult de 4.000 de metri sub nivelul Polului Nord, intr-o misiune care a simbolizat revendicarile teritoriale ale Moscovei, transmite AFP.

Citeste si: China si Rusia vor "bate palma" pentru livrarile de gaze naturale

Troc moldo-rusesc: Voronin pentru gaze mai ieftine?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.