Dupa crahul financiar din 2008 si caderea guvernului sub presiunea populara, islandezii isi continua revolutia cetateneasca. Astazi, toti utilizatorii Internet sunt incurajati sa elaboreze noua Constitutie.

In timpul crizei financiare, neincrederea islandezilor fata de lumea politica a crescut exponential. Cetatenii se feresc tot atat de puterea politica cat de banci. Increderea stagneaza in continuare la un nivel nemaivazut de scazut. Anul trecut, doar 10,5% dintre islandezi declarau ca aveau "o mare incredere" in Althing, Parlamentul islandez. Multi au impresia de a fi fost tradati.

Iata de ce transparenta trebuie sa fie la baza noii constitutii la care lucreaza in prezent tara. In fiecare saptamana, incepand cu aprilie anul trecut, Adunarea Constituanta a Althing-ului publica schitele proiectului pe site-ul sau web. Si toata lumea este invitata sa faca schimb de idei pe site sau prin intermediul retelelor sociale.

Adunarea Constituanta este astfel prezenta pe Facebook si Twitter, si posteaza in mod regulat clipuri video pe YouTube. De altfel, sedintele sale sunt deschise publicului si retransmise in direct pe site-ul web si pe Facebook.

Principiul de externalizare deschisa sau crowdsourcing, care consta in a incredinta o sarcina unui grup nedefinit de persoane, in special pe Internet, are din ce in ce mai mult succes in ultima vreme. Dar aplicarea in astfel de scop este o premiera. Pe Facebook, ideea a generat un entuziasm international.

Faptul de a trai intr-o tara de doar 320 000 de suflete are totusi unele avantaje in ceea ce priveste flexibilitatea. Mai mult de jumatate dintre locuitori are un cont pe Facebook – si cei care nu au cont au posibilitatea de a participa la dezbatere pe site-ul web al Adunarii Constituante.

Citeste mai multe despre modul in care isi scriu islandezii Constitutia pe Presseurop.eu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.