Chiar inainte ca presedintele George W. Bush sa-l numeasca in functia de presedinte al comitetului de consilieri economici ai Casei Albe, in iunie, Ben Bernanke a decis sa riste totul.

Si-a vandut proprietatile din New Jersey si le-a spus prietenilor ca nu se va intoarce la Universitatea din Princeton pentru ca presedintele il va scoate din anonimat si-l va numi sef al Rezervei Federale americane. Se pare ca a castigat. Daca va fi confirmat de Senatul SUA, Bernanke va deveni cel mai puternic lider economic din lume.

El este economist specializat pe probleme monetare, sustinator al unei mai mari transparente a politicii Rezervei Federale si a stabilirii unor tinte de inflatie. In cadrul Fed, Bernanke a argumentat ca banca centrala poate contribui la intarirea credibilitatii masurilor de combatere a inflatiei prin definirea unor criterii clare de evaluare a stabilitatii preturilor. In timp ce viziunile sale economice sunt bine cunoscute la Washington, nimeni nu pare a avea o idee clara despre politica pe care o face noul presedinte al Rezervei Federale, care urmeaza sa-i succeada, la 31 ianuarie 2006, lui Alan Greenspan, care va renunta la acest post dupa 18 ani in care a tinut fraiele economiei americane.

Ceea ce se stie este ca Ben Bernanke este republican dar, spre deosebire de Greenspan, care s-a folosit de renumele sau pentru a promova ideea pensiilor private sau reducerile fiscale propuse de administratia Bush, noul sef al Fed nu si-a exprimat opiniile politice nici macar atunci cand a inceput sa lucreze la Casa Alba. Cu toate acestea, prin mediile economice din capitala americana se stia ca urmeaza sa-l inlocuiasca pe Greenspan, iar presa l-a urmarit cu interes in ultimele luni. Si-a cumparat o casa in Washington, pe care a dat 839.000 de dolari.

In perioada Craciunului, pe vremea cand era profesor, obisnuia sa scrie si sa cante colinde, alaturi de studentii sai. Este nascut la 13 decembrie 1953, a absolvit Harvard-ul in 1975, iar patru ani mai tarziu si-a luat doctoratul in economie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.