Norul de cenusa provenind de la vulcanul chilian Puyehue a revenit marti in spatiul aerian australian, determinand anularea mai multor zboruri si imobilizand la sol mii de pasageri, relateaza AFP.

"Norul de cenusa este mai dens si mai mare decat cel care a perturbat traficul aerian saptamana trecuta", a declarat Airservices Australia, adaugand ca norul se afla intre sase si 13 kilometri altitudine, scrie MEDIAFAX.

Compania australiana Qantas si-a suspendat legaturile cu Adelaide (sud), Canberra (sud)
si incepand cu ora 05.00 GMT (08.00 ora Romaniei) cu Sydney. Unele zboruri internationale risca sa fie anulate ulterior.

Si alte companii si-au suspendat o parte din zboruri (Jetstar, Virgin Australia), in timp ce Tiger Airways a imobilizat toate avioanele cel putin pana la ora 04.00 GMT (07.00 ora Romaniei).

Saptamana trecuta, traficul aerian a fost perturbat in Australia si Noua Zeelanda din cauza norului de cenusa. Acesta a inconjurat planeta si a revenit deasupra Australiei.

Potrivit expertilor, norul este clar vizibil pe imaginile din satelit si evolueaza in prezent la o altitudine la care zboara de obicei avioanele.

"Este acelasi nor care a facut inconjurul lumii. A ramas dens si prezinta riscuri pentru zboruri", a declarat un purtator de cuvant al Centrului de recomandari privind cenusa vulcanica din Darwin (nord).

Vulcanul Puyehue a intrat in eruptie la 4 iunie, dupa jumatate de secol, dar activitatea sa descreste in intensitate de cateva zile.

Citeste si: [FOTO] Vulcan + Furtuna = Imagini spectaculoase

[VIDEO] Eruptia vulcanului Puyehue, Chile: 3.500 de persoane au fost evacuate

Un cutremur puternic a zguduit Chile


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.