Statele Unite isi extind "masurile de aparare" impotriva Coreii de Nord, facand presiuni asupra Chinei si fostelor republici sovietice sa refuze dreptul de survol avioanelor care transporta tehnologie militara, relateaza "New York Times", in editia online. In acelasi timp, administratia americana isi intensifica eforturile pentru a plasa detectori de radiatii pe pistele de aterizare si pe aeroporturile din Asia Centrala, care sa monitorizeze cetatenii nord-coreeni.

Noua campanie a fost intesificata in timpul verii, dupa ce satelitii americani au detectat, in iunie, un avion iranian de transport care a aterizat in Coreea de Nord si a decolat apoi fara incarcatura. China si cel putin o natiune din Asia Centrala au raspuns afirmativ la solicitarea presedintelui american.

Noile eforturi americane se concentreaza asupra supravegherii exporturilor nord-coreene de componente ale rachetelor, droguri si valuta contrafacuta, comert despre care se crede ca reprezinta principala sursa de venit si de finantare a programului nuclear al Coreii de Nord. Masurile pe care SUA intentioneaza sa le ia sunt "necesare pentru apararea" nationala si cea a "aliatilor", sustine Robert Joseph, subsecretarul de stat pentru controlul armelor si securitatea internationala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.