Pina acum o luna, Timosenko era prim-ministrul Ucrainei. Farmecul personal a dus notorietatea ei dincolo de tarimul politicii: de la site-uri obscure pina la filme cu tenta erotica. Este influenta si bogata si e un rival serios pentru fostul ei aliat, Viktor Iuscenko.

Desi nu mai e prim-ministru, figura Iuliei Timosenko a devenit una extrem de cunoscuta. Numarul fanilor Iuliei Timosenko e in continua crestere: o stiu si pustanii pasionati numai de Internet si care nu vor sa auda de politica. "Iulia Timosenko: cea mai tare femeie-premier din toate timpurile. Margaret Thatcher e nimic pe linga Iulia. Voteaza Iulia Timosenko 2006" - este complimentul cu care o gratuleaza fanii ei pe site-ul damnation-inc.com. In schimbul a 12 dolari, poti sa comanzi online de pe site un tricou imprimat cu imaginea blondei din Ucraina.

Fiica ei contribuie la brandul Timosenko. De curind s-a casatorit cu vedeta rock britanica, Sean Carr, prilej de sute de flashuri si aparitii tv. "Credeti ca intr-adevar pot fermeca oameni? E interesant, nu m-am gindit niciodata la asta", declara Timosenko, in aprilie, pentru revista "Elle". Intr-o ipostaza neobisnuita pentru un om politic, Timosenko aparea pe coperta celebrei reviste pentru femei. Iar intr-un scurtmetraj satiric cu tente erotice, aparut in august, actori rusi interpretau scene amoroase intre Timosenko si Mihail Saakasvili, presedintele Georgiei.

Printesa gazului - influenta si bogata

In clasamentul revistei "Forbes" din 2005, Timosenko ocupa locul trei in topul celor mai puternice femei din lume, dupa Condoleezza Rice si Wu Yi, vicepremierul Consiliului de Stat din China. Timosenko e licentiata in economie, avind si un doctorat in aceeasi specialitate la Universitatea de Stat din Dnipropetrovsk. A pornit in afaceri cu inchirieri casete video.

La mijlocul anilor ’90, a facut milioane de dolari din gaze naturale, profitind de favorurile oferite de premierul de atunci, Pavlo Lazarenko, condamnat si inchis ulterior in SUA, pentru spalare de bani. Pe vremea cind Timosenko era presedintele companiei "United Energy Sistem", cel mai mare importator ucrainean de gaz rusesc, adica in 1996, si-a cistigat renumele de "printesa gazului". Sotul ei, Olexandr Timosenko, cu care s-a maritat in 1979, este si el unul dintre cei mai bogati oligarhi ai Ucrainei. Averea si-a consolidat-o din afaceri cu metale neferoase.

Ofensiva impotriva lui Kucima

Simpatia publicului si-a cistigat-o definitiv dupa ce a inceput razboiul cu fostul presedinte, Leonid Kucima, pe care l-a numit "gindac cu parul rosu". Acuzata de furt de gaz de Kucima, "printesa" a fost arestata si intemnitata in februarie 2001. Dupa 42 de zile de inchisoare, era eliberata, cu cazier nepatat. Si a pornit o campanie dura impotriva lui Kucima, acuzindu-l de complicitate la uciderea ziaristului Gongadze.

Rolul Iuliei Timosenko in "revolutia portocalie" din Ucraina e incontestabil. Miscarile de strada ce l-au propulsat la presedintie pe Viktor Iuscenko au fost in buna masura meritul "printesei", fapt recunoscut si de opozitie. "Oamenii au iesit in piata nu pentru Iuscenko, ci pentru Timosenko", declara Nestor Sufrici, parlamentar al opozitiei, dupa demiterea ei din postul de premier. Concedierea Iuliei Timosenko a dus lupta politica din Ucraina intr-o noua etapa. Coalitia "portocalie" s-a rupt in doua, Timosenko si-a format un bloc politic separat. La alegerile din 2006, partidul Iuliei Timosenko va concura impotriva fostilor aliati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.