Trei explozii puternice au zguduit, ieri seara, centrul Bagdadului, in apropierea a doua hoteluri, Sheraton si Palestina, unde sunt cazati jurnalisti straini, informeaza Mediafax. Primele doua explozii cauzate de automobile capcana au fost urmate la interval de cateva minute de o a treia deflagratie. Exploziile au provocat spargerea ferestrelor pana la etajul al nouasprezecelea al Hotelului Palestina, a precizat un jurnalist cazat in acest hotel, adaugand ca primele doua explozii par sa fi avut loc in Piata Ferdaus, aflata in apropiere.

In urma acestor explozii ar fi fost ucise 11 persoane, numarul ranitilor nefiind cunoscut inca ieri seara, dupa cum a informat politia irakiana, transmite Reuters. Exploziile ar fi avut loc in afara zidurilor de beton care protejeaza cele doua hoteluri amintite. Cea de a treia masina capcana a purtat o incarcatura mult mai mare de explozibil si a fost detonata cu intarziere tocmai pentru a surprinde politistii si echipele de salvare care se grabeau inspre locul atentatului, informeaza CNN.

Hotelul Palestina este locuit in mare majoritate de jurnalisti si angajati ai companiilor straine din Bagdad. Exista informatii ca in paralel cu exploziile masinilor capcana hotelul Palestina ar mai fi fost atacat cu lansatoare de rachete. Imediat dupa explozii in jurul hotelului amintit s-au facut auzite tiruri repetate de arme automate, nefiind insa cunoscut cine a deschis focul si impotriva cui.

Insurgenta cu bombe artizanale

In razboiul fara mila pe care insurectia irakiana l-a declansat impotriva celei mai puternice armate din lume, bombele artizanale se dovedesc a fi o arma redutabila, provocand mari pierderi in randurile fortelor americane, transmite Rompres. Daca expresia bomba artizanala desemneaza in general bombe fabricate din produse cumparate din comert, acesta nu este cazul in Irak. Bombele create acolo se asambleaza din munitia militara a fostului regim de la Bagdad, inlaturat de la putere de coalitia americano-britanica, in aprilie 2003, explica experti militari de la centrul de cercetare GlobalSecurity.org, cu baza la Washington.

Coalitia condusa de SUA, care a declansat in martie 2003 ofensiva in Irak, a neglijat securizarea depozitelor de arme si munitii, abandonate de o armata irakiana aflata in plina deruta. Obiectivele militare irakiene au fost in majoritate jefuite, unele ramanand fara protectie timp de luni intregi, pana cand armata americana criticata de mass-media a decis sa preia controlul asupra acestora.

Insurgentii au avut astfel posibilitatea sa patrunda in respectivele depozite militare, aprovizionandu-se cu arme de tot felul: grenade de mana, mine antitanc, obuze de mortier, obuze de tun si chiar bombe aeriene a caror putere poate distruge un imobil cu mai multe etaje.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.