omisia Europeana va cere Rusiei explicatii privind embargoul anuntat asupra legumelor crude provenind din statele Uniunii Europene, din cauza epidemiei de gastroenterita, masura calificata joi de Bruxelles drept "disproportionata".

Agentia rusa pentru protectia consumatorilor a interzis joi importul de legume crude din "toate statele Uniunii Europene" si le-a cerut cetatenilor "sa uite de legumele importate in favoarea produselor locale". Legumele de import deja prezente in Rusia vor fi confiscate, relateaza AFP.

"Este disproportionat", a declarat Frederic Vincent, un purtator de cuvant al Comisiei Europene pe probleme de sanatate publica, citat de MEDIAFAX.

"Comisia le va scrie autoritatilor ruse pentru a cere explicatii. Acest lucru reprezinta produse europene exportate anual in valoare de 3-4 miliarde de euro, principalul produs fiind merele", a adaugat el.

  • Rusia suspenda importul de legume crude din UE

Rusia a interzis temporar importul de legume crude din toate statele Uniunii Europene, din cauza unei epidemii de gastroenterita care se propaga in Europa, a anuntat joi directorul Serviciului federal rus pentru control sanitar, Ghenadi Oniscenko, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.

"Impunem interdictia pentru ca situatia nu este stapanita de o luna. Motivele infectiei nu au fost inca stabilite. Situatia s-a agravat brusc in ultimele zile, de aceea suntem obligati sa luam masuri putin populare", a subliniat oficialul.

Epidemia de gastroenterita cauzata de bacteria E.coli, care a provocat deja moartea a 16 persoane si a afectat alte 1.400, se propaga in nordul Germaniei. Autoritatile germane au declarat ca la originea contaminarii ar fi fost castraveti provenind din Spania. In urma acestui anunt, mai multe tari europene au suspendat importurile de legume crude din Spania. La 30 mai, Rusia a interzis importurile din Germania si Spania.

La 31 mai, insa, Cornelia Pruefer-Storcks, responsabil pentru Sanatate publica la Hamburg, a anuntat ca testele de laborator au aratat ca la originea epidemiei nu au fost castravetii spanioli.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Citeste si: OMS: Cazurile din Germania, provocate de o tulpina noua a bacteriei E.coli


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.