Politia chineza a evocat pentru prima data posibilitatea unei indemnizari a rudelor persoanelor ucise in timpul reprimarii miscarii de protest din Piata Tiananmen, in 1989, potrivit unei scrisori deschise, publicata marti de un grup de aparare a victimelor.

In februarie, politia s-a intalnit, in doua randuri, cu rude ale unei victime, anunta grupul Mamele de la Tiananmen, semnaland o posibila schimbare de atitudine a regimului, care, pana in prezent, a justificat intotdeauna reprimarea, dupa ce, la vremea respectiva, a calificat miscarea drept "contrarevolutionara", relateaza AFP.

"Ei au ridicat doar problema sumei de platit, subliniind ca este vorba despre un caz individual si nu de un grup de familii, in ansamblul sau", potrivit scrisorii Mamelor de la Tiananmen, data publicitati, ca in fiecare an, inainte de 4 iunie.

  • Documentul subliniaza ca nicio scuza formala nu este avuta in vedere pentru masacrul din noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, cand armata a deschis focul impotriva populatiei civile, omorand cel putin cateva sute, daca nu chiar mii de persoane, in capitala chineza, relateaza MEDIAFAX.

Autoritatile nu aveau in vedere nici sa prezinte numele responsabililor care au dat ordinul sa se traga, conform unei alte cereri a Mamelor de la Tiananmen, "care cheama de 16 ani Guvernul la dialog, dar sunt, in continuare, ignorate de acesta", potrivit unui text postat pe site-ul grupului.

"In acest an, tacerea a fost, in sfarsit, rupta"
, releva grupul. [Clinton cere Chinei sa publice numele victimelor din Piata Tiananmen]

Scrisoarea deschisa, care nu ofera alte detalii cu privire la compensatii, a fost semnata de 127 de membri ai acestei organizatii.

Timida deschidere a regimului chinez are loc in contextul in care Beijingul a angajat un val de reprimare fara precedent, in ultimii zece ani, contra opozantilor politici, mai intai in urma atribuirii Premiului Nobel pentru Pace dizidentului reformator Liu Xiaobo, in octombrie, iar, ulterior, dupa apeluri la "mitinguri ale iasomiei" in orasele chineze, ca ecou la recentele revolte din lumea araba. [China "cenzureaza" decernarea Premiului Nobel pentru Pace]

Contactata de AFP, Securitatea Publica din Beijing a refuzat orice comentariu in legatura cu scrisoarea deschisa sau discutii cu privire la indemnizatii.

Mamele de la Tiananmen au strans documente asupra cazurilor a 203 manifestanti pasnici sau simpli cetateni ucisi in noaptea de 3 spre 4 iunie.

Citeste si:
China a atins un număr RECORD de infectări cu COVID-19
China a atins un număr RECORD...

Citeste si: 20 de ani de la evenimentele din Tiananmen: China cenzureaza internetul si televiziunile straine

Masurile de cenzura din China ar putea da batai de cap securitatii internationale


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.