In conditiile in care ideea unei independente conditionate pentru Kosovo castiga tot mai mult teren printre experti, premierul sarb Vojislav Kostunica a anuntat ca nu va accepta niciodata independenta provinciei. Declaratia a fost facuta de oficialul belgradean cu doar o zi inainte de vizita sa la Washington, unde va avea loc o sesiune speciala a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite pe tema Kosovo.

In urma sedintei de astazi, Consiliul de Securitate ar putea anunta inceperea negocierilor referitoare la statutul final al provinciei Kosovo. Exista sanse mari ca discutiile respective sa fie initiate in noiembrie sau in decembrie. Consilieri ai lui Kostunica au declarat pentru agentia B92 ca premierul va incerca sa isi argumenteze punctul de vedere in fata Consiliului de Securitate sustinand ca instrainarea unei portiuni din teritoriul unei tari, fara consimtamantul statului respectiv, va constitui un precedent periculos.

Pe de alta parte, Daniel Server, din cadrul Institutului pentru Pace din Washington, sustine ca varianta unui independente conditionate pentru Kosovo castiga tot mai mult teren printre experti, chiar daca nu exista nici o certitudine in privinta statutului final pe care il va avea provincia sarba.

De altfel, delicatul subiect a constituit motiv de suparare si la inalt nivel diplomatic. Presedintele Serbiei-Muntenegru, Svetozar Marov, a anulat o vizita de-a omologului sau solven, Janez Drnovsek, tocmai pentru ca acesta din urma s-a pronuntat in favoarea independentei Kosovo. Explicandu-si decizia, Marovic i-a adresat o scrisoare in care arata ca a asteptat foarte mult turneul sefului de stat sloven deoarece acesta ar fi putut sa imbunatateasca relatiile de prietenie si sa consolideze legaturile dintre cele doua republici ex-iugoslave, sustine Radio Europa Libera, citand AP. Insa, continua scrisoarea, declaratia oficialului de la Ljubljana "potrivit careia, dupa indeplinirea anumitor conditii, singura optiune realista a Kosovo este independenta a derutat populatia tarii noastre si a provocat actiuni de protest".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.