Cel putin o provincie irakiana sunnita a respins Constitutia cu mai mult de doua treimi din voturi, conform rezultatelor partiale privind referendumul asupra Legii fundamentale, care a avut loc la 15 octombrie, relateaza BBC. Este vorba de provincia Salaheddin, situata la nord de Bagdad. Provincia, cu capitala la Tikrit, fieful lui Saddam Hussein, a respins proiectul constitutional cu 81,5 la suta din voturile valabil exprimate.

Cifrele consemnate in 13 provincii, din cele 18 ale tarii, arata ca in 12 dintre acestea respingerea constitutiei nu a fost nici pe departe atat de ferma precum a fost in Salaheddin. In majoritatea regiunilor, Legea fundamentala a trecut lejer de obstacolul impotrivirii, cu o medie de peste 50 la suta din voturi. In zonele exclusiv siite, procentul cu care a fost aprobata constitutia a atins si cate 90 la suta. Dar acest lucru nu este foarte relevant, in contextul in care rezultatele pozitive au fost obtinute in zonele preponderent siite, despre care se stia oricum ca sunt favorabile Constitutiei.

Importante raman datele din cele cinci provincii, majoritar sunnite, dar si kurde, care nu au fost prezentate pana ieri de catre Comisia Electorala. Cum sunniti s-au opus virulent Constitutiei, se asteapta ca raspunsul acestor provincii sa fie negativ. Daca acest lucru se va intampla, Irakul nu va avea prea curand o noua Lege fundamentala, explica BBC. In cazul in care proiectul constitutional, respins in provincia Salaheddin, va mai primi dezaprobarea a cel putin alte doua provincii, cu o proportie mai mare de doua treimi din voturi, Constitutia nu poate fi aprobata. Singura speranta vine din zonele in care se afla kurzii, al caror vot ar putea salva ambitiosul proiect al noului Guvern irakian.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.