Nici cinci procente i-au despartit pe cei doi candidati la presedintia Poloniei. La finalul disputei electorale, castigator a iesit conservatorul Lech Kaczynski.

Candidatul conservator Lech Kaczynski pare a fi castigatorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Polonia. Potrivit sondajelor realizate la iesirea din sectiile de votare, Kaczynski, in varsta de 56 de ani, a obtinut in jur de 53% din voturile exprimate. Contracandidatul sau, liberalul Donald Tusk, a primit intre 46% si 47% din voturi, un rezultat dezamagitor in conditiile in care sondajele realizate inainte de vot il creditau cu prima sansa in batalia pentru functia suprema in stat. Lech Kaczynski a castigat simpatia electoratului prin promisiunile ferme de lupta impotriva criminalitatii si coruptiei si renuntarea definitiva la apucaturile comuniste din administratia publica.

GEMENII-MINUNE

Lech Kaczynski i-a dedicat victoria fratelui sau geaman, Jaroslaw, care este si liderul partidului "Lege si Dreptate" (PiS) din partea caruia a candidat. Cei doi frati, care au intrat in atentia publicului polonez inca de mici, datorita statutului de copii-minune ai ecranului, au fondat partidul in urma cu patru ani. Desi aparent seamana ca doua picaturi de apa, pe Lech si pe Jaroslaw ii diferentiaza doua alunite si un plus de indrazneala si autoritate, toate in favoarea lui Jaroslaw, geamanul dominant. "Victoria mea i se datoreaza lui, el a fost strategul principal al campaniei mele", a spus castigatorul scrutinului de ieri.

PARIU CASTIGAT

Prin victoria lui Lech, gemenii au castigat un pariu care acum un an parea imposibil. Ei au obtinut victoria atat la legislative, unde PiS s-a ales cu cele mai multe locuri in Parlament, cat si la prezidentiale. Ar trebui sa detina cele mai importante doua functii in stat, pentru ca Jaroslaw, ca presedinte al partidului castigator, are dreptul la fotoliul de premier. El a renuntat insa la acest drept pentru ca, potrivit sondajelor, polonezii nu sunt incantati de perspectiva de a nu-l putea deosebi pe presedinte de prim-ministru.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.