Si ieri a fost o zi bogata in evenimente la Bagdad: unul dintre avocatii procesului lui Saddam Hussein a fost gasit impuscat in cap; jurnalistul britanic Rory Carroll a fost eliberat dupa 36 de ore de captivitate; armata americana anunta moartea a inca sase militari, ceea ce face ca numarul americanilor ucisi sa ajunga la 1.983.

In consecinta, climatul de violenta se acutizeaza pe zi ce trece, asasinarea avocatului Saddam Janabi fiind o dovada. El a fost rapit joi seara din biroul sau de oameni inarmati, care s-au prezentat ca fiind de la Ministerul de Interne. Janabi il apara pe Awad Ahwad al-Bandar, unul dintre cei opt acuzati, fost judecator la tribunalul revolutionar si adjunct al sefului de cabinet al lui Saddam. Dupa o ora, corpul lui Janabi, impuscat in cap, a fost gasit in spatele unei moschei. Evenimentul a avut un ecou deosebit, avocatii celorlalti acuzati declarandu-se revoltati de faptul ca nu li se asigura protectia, urmarindu-se descurajarea misiunii lor.

Dupa una rece, a intervenit si una calda, Rory Carroll, de la cotidianul britanic ,Guardian", rapit miercuri la Bagdad, a fost eliberat dupa 36 de ore. El a povestit ca l-au sechestrat oportunisti siiti din cartierul siit Sadr Cuty, aflat sub influenta radicalului Moqtada Sadr: ,M-au bagat cu forta intr-o masina si, dupa 20 de minute, m-au mutat in portbagajul alteia. Mi-au luat hainele si mi-au dat altele vechi. Am fost legat la ochi si tinut captiv 36 de ore in subsolul unei case din Bagdad. M-au scos de doua ori pentru a manca. Erau siiti. La un moment dat, mi s-a zis ca voi fi folosit ca moneda de schimb pentru oamenii lui Sadr arestati in Basra. Mi-era teama ca voi fi vandut sunnitilor ori unei grupari islamiste. Mai tarziu, unul din rapitori m-a bagat in portbagajul masinii si m-a lasat in centrul Bagdadului...". Nu se stie ce argumente au stat la baza eliberarii lui, dar, daca ar fi fost predat unei grupari islamiste, soarta lui putea fi alta.