"Locotenentii" lui Osama ben Laden pregateau o serie de atentate de anvergura dupa cele comise in Statele Unite pe 11 septembrie 2001, conform unor documente americane dezvaluite de WikiLeaks si citate de editia online a ziarului Le Monde.

Documente americane dezvaluite de WikiLeaks, despre interogarea lui Khaled Sheikh Mohammed, presupusul organizator al atacurilor din 11 septembrie, si a coordonatorului atentatelor, Ramzi Ben Al-Shibh, releva intentiile acestora de comitere a unor noi actiuni teroriste. In cadrul unui proiect de atentate, al-Qaida crease doua echipe, una care avea misiunea de a lua cursuri de pilotaj si alta pentru recrutarea unor teroristi-kamikaze, sarcina care nu era considerata "foarte dificila", relateaza editia online a Le Monde.

Unul dintre planuri era comiterea unui atac impotriva aeroportului londonez Heathrow, dupa modelul celui din 11 septembrie 2001. Ideea ii venise lui Mohammed, care se declarase impresionat de prabusirea "Turnurilor gemene" pe 11 septembrie 2001 si incepuse si ii placa acest mod de operare, transmite MEDIAFAX.

Dupa ce a fost supus la 183 de "sedinte" de simulare a inecului, Khaled Sheikh Mohamed recunoscuse, conform WikiLeaks, ca intentiona sa distruga "cel mai mare turn din California", aproape sigur Library Tower, cu ajutorul unor teroristi-kamikaze dotati cu bombe in pantofi care ar fi preluat controlul unui avion de pasageri.

In plus, anchetatorii americani au aflat ca era pregatit si un atac cu un avion asupra unei nave militare stationata in Portul Dubai.

Cu putin timp inainte de arestare in martie 2003, Mohammed intentiona sa atace si sediile CIA si FBI, precum si centrale nucleare americane. In plus, presupusul terorist intentiona sa distruga Podul Brooklyn prin "sectionarea cablurilor de sustinere".

In vara anului 2001, Mohammed ii propusese lui ben Laden comiterea de atacuri in Thailanda, Singapore, Indonezia si Maldive. Si Canalul Panama urma sa fie vizat de atentate.

Citeste si:
CIA a publicat jurnalul lui Bin Laden
CIA a publicat jurnalul lui...

Citeste si: Ecouri internationale dupa moartea lui ben Laden

[VIDEO] Obama: Ben Laden a fost ucis!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.