Rusia si Ucraina au fost implicate intr-un scandal bizar din cauza folclorului lor pentru ca ambele sustin ca anumite personaje de basm sunt ale lor.

Disputa a izbucnit dupa ce o organizatie rusa a dorit sa profite de pe urma legaturii dintre anumite locuri si personaje populare din povesti si a publicat "o harta a basmelor din Rusia", in vederea comercializarii excursiilor tematice, scrie The Telegraph.

Harta a identificat 17 orase din Rusia, despre care autorii au spus ca sunt casele a mai mult de douazeci de personaje de basm, care sunt toate bine cunoscute si iubite de catre vorbitorii de limba rusa de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.

Cu toate acestea, o agentie de turism ucraineana care la inceputul acestui an a publicat propria harta de basm din Ucraina pentru aceleasi motive, a declarat ca cel putin trei dintre personaje "rusesti" de basm au fost, de fapt, de origine ucraineana si a acuzat rusii de furt a a patrimoniul Ucrainei.

"Din pacate, patrimoniul folcloric nu este reglementat de normele internationale sau de drepturi de proprietate intelectuala," a spus Marina Primenko, creatorul a hartii ucrainene.

"Prin urmare, putem exprima doar regretul ca colegii nostri rusi considera eroi de basm ucraineni ca fiind ai lor. Noi nu ii vom sterge de pe harta noastra." Printre caracterele contestate se afla un cavaler medieval numit Ilya Muromets cunoscut pentru puterea lui supraomeneasca, "Speckled Hen", o creatura care face, in mod miraculos, oua de aur, si Kolobok, un tort vesel care fuge de animalele dornice sa-l manance.

Creatorul hartii rusesti a respins plangerile ucrainienilor pe motiv ca ar fi "stupide." "Toti cei trei eroi apartin hartii noaste de basm si nu pleaca nicaieri", a declarat Alexei Kozlovsky pentru Asociatia Comunitatilor Ruse.

"Exista motive serioase pentru care fiecare dintre ele este acolo. Experti regionali si cercetatori mitologie au lucrat la aceasta harta a noastra."
Disputa este ultima si cea mai putin grava intr-un sir de neintelegeri intre cele doua tari vecine. In trecut, cele doua foste republici sovietice s-au certat pe pretul gazului, demarcarea frontierelor lor, si pe dreptul Rusiei de a pastra flota Marii Negre, in Crimeea.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.