Solutionarea diferendului transnistrean nu s-a aflat printre temele prevazute pe agenda vizitei in capitala ucraineana a presedintelui in exercitiu al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), ministrul de Externe sloven, Dimitrij Rupel (foto), intreprinsa, miercuri, in incheierea turneului in Federatia Rusa, Republica Moldova si Ucraina in vederea pregatirii reuniunii Comitetului de Ministri al organizatiei, programat pentru luna decembrie, anul acesta, transmite Rompres.

Desi a constituit principala tema a discutiilor de marti, in compania sefului de stat moldovean, Vladimir Voronin, problema transnistreana a ocupat un plan secund la Kiev, discutiile cu presedintele Viktor Iuscenko vizand, in principal, reforma OSCE si monitorizarea alegerilor din Ucraina. "Transnistria totusi nu a fost principala tema a discutiilor. S-a vorbit mai mult despre reforma OSCE", a confirmat un reprezentant al presedintiei de la Kiev, precizand, totusi, ca in cadrul intrevederii au fost trecute in revista etapele planului de solutionare a conflictului transnistrean propus de presedintele Iuscenko.

Precizandu-si pozitia fata de apropiatele alegeri din Transnistria, Dimitrij Rupel a mentionat ca este foarte dificil pentru OSCE sa monitorizeze si sa recunoasca asemenea alegeri, atat timp cat in regiunea transnistreana a Republicii Moldova nu au fost create conditiile necesare pentru un scrutin liber si democratic.

Totodata, acesta a incurajat Ucraina sa continue sa participe activ la solutionarea conflictului transnistrean, exprimandu-si speranta ca procesul de negocieri se va revigora o data cu extinderea formatului, prin admiterea SUA si UE la discutii in calitate de observatori. De altfel, prima runda de negocieri in problema transnistreana, in format largit, cu participarea UE si SUA, va marca inceputul real al solutionarii politice definitive a conflictului cu respectarea normelor juridice internationale, a independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, a intereselor populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului, aprecia, marti, la Chisinau, Dimitrij Rupel, cu ocazia intrevederii cu presedintele Voronin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.