Motivul invocat de oficialul grec – curca nu era marcata, pentru ca aceasta procedura „nu este prevazuta de UE“.

Ministrul grec al Agriculturii ar putea fi obligat sa-si dea demisia, dupa ce guvernul elen a recunoscut ca nu stie ce s-a intamplat cu o proba suspecta de gripa aviara. Autoritatile elene descoperisera, la inceputul saptamanii, in insula Oinouses, o curca suspecta de infectare cu virusul gripei aviare. Initial, ministrul Agriculturii - Evangelos Bassiakos - a sustinut ca probele au fost trimise pentru analiza in Marea Britanie.

Ulterior, a reiesit ca nu stie exact daca aceste probe provin chiar de la curca in cauza! Ministrul a incercat sa explice confuzia prin faptul ca veterinarii nu au marcat pasarea, intrucat "marcajul nu face parte din procedura prevazuta de reglementarile Uniunii Europene". Ministrul a intrat apoi in conflict cu purtatorul de cuvant al guvernului de la Atena, Theodore Roussopoulos, care a declarat presei ca ministrul s-a grabit cand a anuntat ca respectiva curca era infectata cu H5, pentru ca, oficial, rezultatele de la Weybridge nu au sosit inca.

Ministrul si-a bazat afirmatiile pe analizele efectuate la laboratorul din Atena, care nu este recunoscut de UE, in loc sa fie duse la laboratorul din Salonic, recunoscut de autoritatile comunitare. Prins in foc incrucisat de jurnalistii eleni care intrebau pe ce probe vor continua atunci analizele, Roussopoulos a replicat ca nu doreste sa fie Hercule Poirot in cazul acestei curci. (E. F.)

Problema a dat nastere la mai multe scenarii posibile - fie ca primele esantioane au fost pierdute de autoritati, fie ca s-a identificat un al doilea caz de gripa aviara. Cert este ca, in contextul in care mai multe state europene au raportat existenta H5N1, neglijenta autoritatilor grecesti a starnit panica in tara. In plus, asigurari in genul celor facute de guvern, ca "pentru moment, nu exista motive de ingrijorare, rezultatele fiind negative", si-au pierdut orice urma de credibilitate. Incercand sa dreaga busuiocul, Parchetul Curtii Supreme a Greciei a ordonat deschiderea unei anchete preliminare asupra procedurilor aplicate de Ministerul Agriculturii.

In plus, ministrul a trebuit sa faca fata si ironiilor muscatoare ale presei elene, care titra astazi pe primele pagini: "Epidemia erorilor" (Avgi), "Virusul confuziei se extinde" (Kathimerini) sau "Ridicurca" (Elefterotypia).


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.