Autoritatile chineze au depistat urme slabe de iod radioactiv 131 in spanacul cultivat in China, in timp ce in Coreea de Sud numeroase scoli au fost inchise de teama ploilor care ar putea contine elemente radioactive provenite de la centrala japoneza Fukushima.

Urme slabe de iod radioactiv au fost depistate la legumele cultivate in aer liber in regiunile Beijing si Tianjin (nord), precum si in provincia Henan (centru), potrivit unui comunicat publicat miercuri seara de Ministerul chinez al Sanatatii, relateaza AFP.

Ploile recente au provocat o acumulare de particule radioactive pe frunzele de spanac, potrivit ministerului, care afirma ca "s-a dovedit ca spalarea spanacului cu apa poate inlatura in mod eficient substantele radioactive", trasnsmite MEDIAFAX.

Acesta este primul caz de legume chinezesti contaminate cu radiatii de la accidentul de la centrala nucleara Fukushima, generat de un seism urmat de tsunami la 11 martie, in nord-estul Japoniei. [Cum reduce Japonia emisiile radioactive]

  • Scoli inchise in Coreea de Sud

In acelasi timp, numeroase scoli au fost inchise, joi, in Coreea de Sud, pentru a se raspunde temerilor parintilor ca ploile din regiune ar putea contine elemente radioactive provenind de la centrala nucleara japoneza.

Pe fondul precipitatiilor din regiune, peste 130 de scoli primare si gradinite din provincia Gyeonggi, in jurul capitalei Seul, au fost inchise pentru toata ziua, la decizia biroului provincial pentru educatie. "Acestea sunt masuri preventive, pentru siguranta elevilor", a declarat un purtator de cuvant.

Miercuri, biroul a cerut anularea sau reducerea duratei cursurilor din cauza "anxietatii tot mai mari a parintilor si elevilor".

Intr-o alta provincie, Chungcheong de Nord, activitatile in aer liber cum ar fi fotbalul au fost anulate.

Ingrijorarea a crescut in Coreea de Sud, una dintre tarile cele mai apropiate de Japonia, dupa ce agentia de meteorologie a anuntat ca rafalele de vant din sud-est ar putea transporta elemente radioactive provenind de la centrala Fukushima.

Nivelul elementelor radioactive in apa este prea scazut pentru a fi periculos pentru sanatate, a precizat joi biroul premierului, cerandu-le serviciilor educative "sa nu ingrijoreze parintii".

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Citeste si: Japonia: Nivelul crescut de radioactivitate face primele victime!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.