Fostul premier Mihail Kasianov si-a facut intrarea in campania electorala pentru prezidentialele din 2008. Ca un adevarat deschizator de drumuri, el si-a anuntat oficial participarea la batalia pentru Kremlin si a transmis un prim set de semnale catre SUA si Europa.

Kasianov a promis sa scada preturile pe care Occidentul trebuie sa le plateasca pentru petrolul rusesc. In opinia lui, "un tarif corect" nu s-ar cifra mai sus de 20-25 de dolari barilul. De precizat ca, astazi, titeiul ramane scump - 63 de dolari barilul. In primul sau interviu acordat mass-media straine in noua lui calitate de pretendent la succesiunea lui Vladimir Putin, fostul prim-ministru a anuntat ca intentioneaza sa foloseasca imensele rezerve financiare, obtinute de pe urma preturilor ridicate la "aur negru", pentru un scop nobil, si anume de a imbunatati infrastructura industriei petroliere. "Asemenea proiecte vor permite scaderea preturilor la petrol si gaze naturale de pe pietele internationale", a afirmat Kasianov, citat de publicatia britanica "The Guardian". "Economiile lumii au nevoie de surse alternative de energie, dar utilizeaza astazi doar ceea ce noi le oferim", a adaugat el.

In opinia cotidianului citat, expertii ar putea considera vorbele si actiunile fostului premier ca o cerere de sprijin adresata Statelor Unite si Uniunii Europene, care sufera din cauza costurilor ridicate la hidrocarburi. In acelasi timp, Occidentul este tot mai ingrijorat de cresterea autoritarismului si de intarirea controlului statului asupra economiei Rusiei, cu precadere a sectorului energetic. "Rusia este o tara europeana - parte indisolubila a Batranului continent", a lansat Kasianov. "Cred in principiul drepturilor omului, al democratiei si economiei de piata", a spus el, enumerand dintre prioritatile sale: crearea unei justitii libere si restaurarea alegerilor pentru guvernatorii de regiuni, sistem care a fost anulat anul trecut de Putin.

In plus, Kasianov s-a angajat sa treaca toate posturile de televiziune in proprietate privata. "Este esentiala instaurarea unui pluralism real. Este vital ca oamenii sa aiba posibilitatea de a schimba, la fiecare patru ani, puterea." Atacand alt subiect sesibil, un adevarat punct nevralgic al Rusiei, vehement criticat de comunitatea internationala - coruptia, fostul prim-ministru, el insusi aflat in centrul unui scandal de abuz de functie, inselaciune si delapidare din banii publici, a estimat ca in ultimii doi ani acest flagel a capatat caracter de epidemie. "Toate aspectele vietii sunt patrunse de coruptie. Multi oameni de afaceri mi s-au plans ca, daca inainte mai gaseau anumite sfere de activitate neatinse de coruptie, acum nu mai exista asa ceva. Nimic nu se face fara bani, pentru orice trebuie sa bagi mana in buzunar", a spus Kasianov.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.