Inchiderea pentru cateva ore a unui tunel foarte frecventat din Baltimore, pe autostrada dintre New York si Washington, din cauza unei amenintari teroriste - dovedita in final a fi alarma falsa - demonstreaza ca autoritatile americane iau in serios aceste amenintari, chiar daca uneori credibilitatea lor este indoielnica.

Seful politiei marelui port industrial, Garry McLhinney, a recunoscut ca fortele de ordine "nu au descoperit nimic alarmant", dar decizia de a inchide tunelul a fost "bazata pe o ancheta aflata in curs" dusa de FBI. La Washington FBI si ministerul securitatii interne au relativizat importanta amenintarii, "a carei credibilitate era nedeterminata si viza un tunel neprecizat din zona Baltimore. "Este a treia oara in decurs de 12 zile cand autoritatile americane declanseaza alerta terorista pe baza unor informatii neverificate, dar primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, aflat in plina campanie electorala pentru scrutinul din 8 noiembrie, a declarat ca "vom lua in serios toate amenintarile care par credibile". Iar seful politiei locale a adaugat ca "nu putem astepta sa avem o certitudine absoluta", autoritatile trebuind "sa reactioneze imediat cand dispun de informatii precise".

Europa ia noi masuri

In Europa, in cadrul Consiliului UE si al Parlamentului European au fost introduse proiectele a trei directive menite sa creasca eficienta luptei contra terorismului. Unul dintre ele se refera la inlesnirea accesului serviciilor secrete si politiei la corespondenta electronica personala si la convorbirile telefonice, pe cand celelalte doua sunt menite sa aprofundeze claborarea dintre organismele de ancheta ale statelor membre ale UE.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.