Ieri, autoritatile ruse au confirmat prezenta epizootiei la 300 de kilometri de Moscova. Noi cazuri au fost semnalate si in China, dupa ce timp de doua luni nu au fost inregistrate imbolnaviri. Ministrul grec al sanatatii a vizitat insula unde a fost depistat primul focar de gripa aviara din UE si a consumat cu multa convingere carne de pui.

Ministrul rus al agriculturii, Alexei Gordeyev, a confirmat prezenta epizootiei in provincia Tula, situata in vestul Muntilor Ural, intr-o localitate aflata la aproximativ 300 kilometri de Moscova. Potrivit AFP, oficialul ar fi declarat ca boala ar fi putut fi raspandita de ratele salbatice, anuntand in acelasi timp ca focarul a fost localizat si ca situatia nu trebuie dramatizata. Autoritatile sunt aproape convinse ca este vorba despre H5N1, avand in vedere ca acesta a fost detectat in urma cu cateva zile in Siberia.

Istoria se repeta in China. Dupa o perioada de doua luni in care nu au mai fost semnalate imbolnaviri, de asta data, in Mongolia Interioara, regiune autonoma din nord-vestul tarii, au fost depistate nu mai putin de 2.600 de pasari moarte din cauza virusului H5N1, a anuntat AFP.

Ministerul Agriculturii a trimis echipe care sa instituie masuri de carantina in jurul fermei afectate si sa dezinfecteze zona. Potrivit Agentiei Xinhua, preluata de AFP, "infectia a fost tinuta eficient sub control", nefiind identificate noi cazuri de gripa aviara.

Pui, cu hotarare

Autoritatile grecesti au inceput dezinfectia sistematica a fermelor de pasari din Oinouses, o insula izolata din Marea Egeea, unde, la inceputul acestei saptamani, a fost depistatata gripa aviara. CNN a mai anuntat ca in laboratorul Weybridge, din Marea Britanie, expertii incearca sa afla daca in cazul pasarilor care au murit in Grecia a fost intr-adevar vorba despre tulpina H5N1.

Ministrul grec al sanatatii, Nikitas Kaklamanis, a efectuat ieri o vizita in regiune si a luat masa, consumand ostentativ carne de pui pentru a linisti populatia. "Vreau sa transmit mesajul ca gripa aviara si epidemia la om sunt doua lucruri complet diferite, iar in ceea ce priveste epidemia, nici nu stim daca se va declansa sau cand se va declansa", a declarat el.

Macedonia?

Autoritatile din Macedonia au inceput operatiunile de sacrificare a aproximativ 10.000 de pasari, intr-o zona unde au fost gasite 1.000 de zburatoare moarte. Oficialii nu sunt convinsi ca este vorba de gripa aviara, dar au trimis mostre la Londra pentru analize.

Ministrul israelian al sanatatii, Dan Naveh, a avertizat ieri ca tara sa nu va scapa de gripa aviara, prezenta deja in Grecia si Turcia, anuntand totodata ca pe plan intern exista stocuri de antivirale pentru doar 6% din populatie.

Doua landuri germane, Baden-Wurttemberg si Hessa, au anuntat masuri de izolare a pasarilor. Mai multe tari din America Latina au hotarat sa realizeze un acord privind masurile de precautie care trebuie luate pentru a face fata gripei aviare, la o saptamana dupa detectarea unui caz slab patogen in Columbia.

In acelasi timp, Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor a declarat ca populatia Batranului Continent nu ar trebui sa intre in panica, deoarece nu exista pericolul imediat al unei pandemii si ca deocamdata riscul de a lua boala de la pasari este destul de scazut, chiar daca el exista.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.