Treizeci si doua de persoane, potrivit ONU, au murit luni, la Kinshasa, in urma prabusirii unui avion al Misiunii ONU in Republica Democratica Congo (MONUSCO), primul accident in care este implicat un avion al organizatiei in aceasta tara, de la inceputul misiunii sale, in 1999, relateaza AFP.

O singura persoana din 33 a supravietuit, potrivit ONU.

"Suntem in masura sa confirmam ca o singura persoana a supravietuit dintre cele 33 care se aflau la bordul avionului Misiunii ONU in Republica Democratica Congo (MONUSCO), care s-a prabusit astazi (luni)",
a declarat purtatorul de cuvant al ONU, Farhan Haq, potrivit MEDIAFAX.

La locul accidentului, o sursa aeroportuara a anuntat, anterior, "26 de morti si sase raniti grav".

Initial, un jurnalist AFP de la fata locului a numarat 16 corpuri neinsufletite.

  • Accidentul s-a produs la putin timp dupa ora locala 14.00 (16.00, ora Romaniei), cand pilotul a incercat sa aterizeze, in conditii de ploaie puternica, in capitala congoleza, potrivit jurnalistului AFP.

Avionul, de tip Fokker 100, inmatriculat UN 834, care asigura legatura intre Goma (Provincia Nord-Kivu, est) si Kinshasa, via Kisangani, capitala Provinciei Orientale (nord-est), s-a rupt in mai multe bucati, potrivit AFP.

O sursa aeroportuara, care se afla "la zece metri" de epava, a declarat pentru AFP ca a vazut trecand, pe targi, "trei sau patru supravietuitori", din totalul de 29 de pasageri si trei membri ai echipajului, in total 32 de persoane.

Salvatorii si pompierii "decupau scaunele pentru a scoate oamenii care sunt blocati", potrivit declaratiei unei surse aeroportuare, sub protectia anonimatului.

"Este un accident care s-a produs din cauza ploii", a explicat aceasta.

"Avionul s-a dislocat complet. O parte a cabinei a rulat, in gol, pe 800 de metri", provocand un incendiu, a precizat ea.

"Sase pana la opt persoane au fost proiectate in afara avionului, atunci cand a fost rupt in doua",
a continuat aceasta sursa, subliniind ca pompierii au reusit, repede, sa stinga flacarile, ajutati de ploaie.

Citeste si:
Actorul Christian Oliver și fiicele sale au murit. A avut loc un...
Actorul Christian Oliver și...

Un perimetru de securitate a fost stabilit la locul dramei, unde salvatorii degajau, in continuare, corpuri neinsufletite. Acest accident a creat un decalaj in programul de aterizari si decolari ale altor avioane, dar fara sa perturbe total traficul aerian, potrivit sursei aeroportuare.

Ranitii au fost trimisi la spitalul Biamba Marie Mutombo, care apartine lui Mutombo Dikembe, o fosta celebritate americana de origine congoleza din NBA, in comuna Masina, situata la aproximativ 15 minute de aeroportul din Kinshasa.

  • Statele Unite au prezentat condoleante, dupa accident.

"Suntem profund intristati (...). Adresam cele mai sincere condoleante familiilor victimelor",
a declarat Mark Toner, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american.

Acesta este primul accident in care este implicat un avion ONU in R.D. Congo, de la inceputul Misiunii sale, in 1999, in aceasta tara in care organizatia dispune de o flota de peste zece avioane, in general in stare buna, care efectueaza legaturi locale.

Citeste si:
In ce tari sa NU calatoresti in urmatoarea perioada: MAE recomanda
In ce tari sa NU calatoresti...

MONUSCO asigura transportul personalului sau in tara, dar si al jurnalistilor si membrilor ONG-urilor locale si internationale.

  • Accidentele de avion sunt frecvente in R.D. Congo, iar toate companiile aeriene congoleze, aproximativ 50 identificate, figureaza pe o lista a Uniunii Europene (UE) care le interzice intrarea in spatiul sau aerian.

Proasta intretinere a avioanelor, uneori vechi, supraincarcarea lor, fiind vorba mai ales de avioane de transport de marfa, absenta controlului, nerespectarea regulilor de securitate si conditiile meteorologice nefavorabile sunt cele mai frecvente cauze ale acestor accidente.

  • ONU dispune, in R.D. Congo, de una dintre cele mai importante misiuni de pace ale sale din lume, in aceasta tara vasta din Africa Centrala, cu o suprafata de cinci ori mai mare decat a Frantei.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.