Saddam Hussein si sapte dintre colaboratorii sai au comparut, ieri, in fata Tribunalului Special Irakian (TSI), in cadrul unui proces intens asteptat, dar vor fi judecati pentru o singura fapta in privinta careia ancheta s-a incheiat - masacrarea a 143 de tarani siiti, in 1982.

Capturat la opt luni dupa caderea regimului sau, la 9 aprilie 2003, Saddam Hussein a comparut in fata a cinci judecatori a caror identitate este pastrata secreta. Potrivit unui corespondent AFP prezent in sala de audieri, fostul presedinte a aparut in fata tribunalului imbracat intr-un costum de culoare inchisa, cu camasa alba, dar fara cravata. Dupa inceperea audierilor, Saddam a refuzat sa isi decline identitatea in fata Tribunalului Special Irakian, pe care l-a recuzat. "Sunt presedintele Irakului. imi rezerv dreptul constitutional de a-mi exercita drepturile de sef de stat si de a refuza sa raspund (...) Nu va recunosc autoritatea, deoarece totul este nefondat", a afirmat Saddam, in fata tribunalului.

Ulterior, procesul lui Saddam Hussein a fost suspendat "pentru aproximativ zece minute", din motive tehnice legate de numele inculpatului. Procesul se desfasoara intr-un imobil din Zona Verde, un sector securizat din centrul Bagdadului, unde se afla Ambasadele SUA si Marii Britanii, precum si sediul Guvernului irakian. Acuzatii vor fi plasati in custi de fier, cu inaltimea de circa un metru, iar fiecare dintre acestea va fi echipata cu microfon. Sala de audiere este din marmura cenusie, iar pe peretele din spatele judecatorilor troneaza o balanta din aur reprezentand Justitia.

Cu o zi inainte de proces, zeci de adepti ai lui Saddam au manifestat la Tikrit si la Dur, la nord de Bagdad. "Nu Guvernului tradator", "Moarte agentilor straini" si "Traiasca presedintele conducator Saddam Hussein", au scandat acestia. Pe de alta parte, Amnesty International, care a trimis o delegatie la Bagdad, si organizatia neguvernamentala americana Human Rights Watch au avertizat ca exista riscul ca procesul fostului presedinte sa nu fie unul obiectiv.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.