Cei mai capabili dintre angajatii Agentiei Centrale de Informatii a SUA se reorienteaza spre sectorul privat, unde salariile sint aproape duble. In acelasi timp, ofiteri din vechea garda considera ca directorul CIA nu are o strategie pentru a conduce agentia si viitorul lor devine nesigur.

Desi a anuntat o crestere cu 50 de procente a numarului de agenti si analisti, directorul CIA, Porter Goss, se confrunta cu exodul masiv al spionilor cu experienta din rindurile agentiei sale. Mirajul banilor din sectorul privat si nemultumirea ofiterilor din vechea garda fata de Goss i-au determinat pe cei mai capabili dintre oamenii CIA sa "abandoneze corabia", sustin surse anonime din serviciile de informatii, citate de Reuters. Discreditata din toate partile, dupa atentatele din 11 septembrie 2001 si esecurile din Irak, CIA are acum o noua problema: lipsa personalului calificat.

Pe bani adevarati

Atacurile teroriste de pe teritoriul SUA si campania din Irak au creat in sectorul privat o industrie extrem de profitabila pentru angajatii CIA. Analistii de informatii, agentii de spionaj si expertii in securitate au primit contracte aproape duble din partea unor companii private. Procesarea de date pentru protectia antiterorista, asigurarea securitatii personalului american care lucreaza in strainatate, precum si spionajul economic si privat sint citeva dintre domeniile in care angajatii cu experienta ai CIA au mare cautare. De la un salariu anual ce poate ajunge in cel mai bun caz la 135.000 de dolari, angajatii cu experienta ai CIA pleaca in sectorul privat pentru o leafa anuala de 200.000 de dolari. "Este inspaimintator sa consemnezi numarul angajatilor cu 10, 15 sau 20 de ani de experienta, care parasesc agentia pentru a cistiga 175.000 sau 200.000 de dolari", sustine, sub acoperirea anonimatului, o sursa din serviciile secrete americane citata de Reuters.

Agentie marginalizata

Agentia americana de spionaj se afla la cinci ani distanta de ziua in care poate dispune de un numar suficient de agenti antrenati pentru a lupta contra terorismului, avertizau anul trecut oficialitati ale CIA, citate de "USA Today". Potrivit acelorasi surse, CIA avea doar 1.000 de agenti implicati in operatiunile antiteroriste din toata lumea. In acelasi an, FBI avea desfasurati 1.000 de agenti operativi doar in New York. Estimari neoficiale, publicate tot in "USA Today", dezvaluiau ca mai putin de un procent din bugetul anual - de 40 de miliarde de dolari - al serviciilor nationale de informatii era alocat "spionajului uman". Cea mai mare parte a bugetului era absorbita de "spionajul tehnologic", realizat prin intermediul satelitilor sau al laboratoarelor de interceptare a comunicatiilor si descifrare a codurilor inamice.

Aceleasi oficialitati din CIA ar fi dorit infiltrarea de ofiteri cu experienta in interiorul al-Qaeda. O asemenea actiune ar fi presupus insa participarea de agenti CIA la actiuni teroriste, ceea ce contravine legislatiei americane.

Cosmarul lui Goss

Saptamina trecuta, CIA a primit misiunea de a coordona "spionajul uman" extern al SUA. Plecarile ofiterilor cu experienta din agentie par sa-i provoace astfel multe nopti albe directorului CIA. Vara aceasta, Goss i-a rugat pe fosti ofiteri din departamentul de operatiuni clandestine sa revina pentru a instrui recruti. Surse anonime, citate de Reuters, sustin ca prea multi ofiteri lipsiti de experienta din serviciile de operatiuni secrete au ajuns deja in Bagdad si Kabul. "Sint multe locuri minunate pentru ucenicie. Dar unde sint oamenii capabili sa conduca?", se intreba un fost ofiter al serviciilor de informatii. "Goana prin Afganistan, in incercarea de a racola afgani, nu se compara cu racolarea unui om de stiinta iranian", a adaugat el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.