Cateva mii de persoane au manifestat vineri la Bagdad si in mai multe orase din sudul Irakului, fiind inconjurate de un important dispozitiv de securitate, pentru a critica starea serviciilor publice, coruptia, somajul si incompetenta liderilor lor.

Numeroase apeluri la mobilizare au fost lansate in ultimele zile, in virtutea unei miscari de contestare inspirate din revoltele populare din lumea araba. Un grup pe Facebook le-a cerut alegatorilor sa isi exprime in strada dezamagirea fata de alesii lor, la un an de la scrutinul legislativ din 7 martie.

In jurul orei 13.00 (12.00 ora Romaniei), aproximativ 2.000 de manifestanti, unii infasurati in drapelul irakian, erau reuniti in piata Tahrir, in centrul capitalei, relateaza MEDIAFAX.

"Petrol pentru popor, nu pentru hoti"
, scandau unii manifestanti. "Maliki, mincinos", strigau altii, referindu-se la premierul Nuri al-Maliki. "Unde s-au dus banii poporului?", se putea citi pe o pancarta.

"Manifestam pentru ca ne iubim tara si vrem sa fie mai bine", a declarat Mohamed Khalil, un tanar medic. "Ce merge prost in Irak? Totul. Este suficient sa te uiti la starea drumurilor, a serviciilor publice".

"Ne luptam pentru o democratie adevarata"
, a afirmat Ryad Abdullah, un scriitor in varsta de 39 de ani. "In fiecare zi libertatile noastre sunt reduse de partidele religioase".

"Coruptia este, de asemenea, o problema cruciala. Traim intr-o tara bogata in petrol, dar nu avem electricitate, nici apa curata, nici infrastructura",
a denuntat el.

Veniti pe jos, majoritatea, din cauza unei interdictii de circulatie impuse vehiculelor incepand cu miezul noptii in capitala, manifestantii au fost perchezitionati de trei ori inainte de a ajunge in piata.

Ca si la manifestatia de saptamana trecuta, ziduri de protectie din beton au fost instalate in portul al-Jumhuriya pentru a impiedica manifestantii sa se apropie de Zona Verde, sectorul ultraprotejat care adaposteste numeroase cladiri oficiale.

  • Manifestatii au avut loc si in mai multe orase siite din sudul tarii. O mie de persoane se reunisera in centrul orasului-port Basra, unde politia a folosit tunuri de apa pentru a dispersa multimea.

Un cameraman care lucreaza pentru postul de televiziune iranian al-Alam a fost ranit in circumstante neclare, cel mai probabil in cadrul unor confruntari cu politia.

  • O mie de persoane au manifestat la Nassiriya si alte cateva sute se reunisera la Najaf, Samawa, Fao sau Hilla, potrivit corespondentilor AFP.

Interdictii de circulatie au fost decretate in toate provinciile de la nord de Bagdad care nu apartin regiunii autonome Kurdistan (al-Anbar, Salaheddine, Ninive, Kirkuk si Diyala).
Citeste si:
Manifestatia `Toti pentru Europa`, in Piata Victoriei. Concerte si...
Manifestatia `Toti pentru...

In total, 22 de manifestanti si un politist au murit in cadrul acestei miscari de contestare care a inceput in primele zile ale lui februarie in Irak si a culminat la 25 februarie cu o "Zi a maniei" si manifestantii in aproximativ 20 de orase irakiene.

  • La 26 februarie, Ghidul spiritual al comunitatii siite, Marele ayatollah Ali Sistani, s-a alaturat manifestantilor, cerand suprimarea avantajelor de care se bucura oamenii politici irakieni.

Ca raspuns, Maliki a oferit duminica un termen de 100 de zile ministrilor sai pentru a dovedi ca lupta impotriva coruptiei si pentru ameliorarea serviciilor publice.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.