Coreea de Sud a acuzat Phenianul ca blocheaza intoarcearea a 27 de nord-coreeni care aseapta la granita sa intre in tara lor. Acestia se aflau la bordul unei nave cu 31 de persoane care a esuat la granita dintre cele doua tari. Patru din cele 31 de persoane au cerut azil in Coreea de Sud.

Coreea de Nord a declarat ca Seulul tine ostatici 4 nord-coreeni, care se aflau la bordul unei nave cu 31 de persoane care a esuat la granita dintre cele doua tari pe 5 februarie, informeaza BBC News.

Aceasta "disputa" a refugiatilor a aparut in timp ce Coreea de Sud a inceput efectuarea de exercitii militare la scara larga impreuna cu Statele Unite ale Americii (SUA). Ambele tari coreene au incercat sa-si rezolve problemele prin negocieri, insa discutiile s-au terminat in ianuarie fara atingerea unui punct comun. [Peninsula Coreeana se pregateste de "razboi"?]

  • Ministrul sud-coreean pentru Unificare, Hyun In-taek, a declarat in fata Parlamentului ca Seulul respecta dorinta celor 4 nord-coreeni de a ramane in Coreea de Sud.

In momentul in care oficialii sud-coreeni i-au dus pe cei 27 de naufragiati la punctul Panmunjom al granitei cu Coreea de Nord, insa niciun oficial din partea Phenianului nu era acolo pentru a primi grupul de persoane. "Inca asteptam un raspuns din partea Coreei de Nord insa nu putem astepta la nesfarsit. (...) Vom lua o hotarare daca Pheninanul ramane in tacere", a declarat un purtator de cuvant al Guvernului de la Seul pentru AFP.

  • Pe de alta parte, Coreea de Nord a acuzat Sudul de "acte josnice si lipsite de etica". "Acest lucru nu poate fi interpretat altfel decat ca o grava provocare adusa Phenianului", se arata intr-un comunicat atribuit unui purtator de cuvant al Crucii Rosii nord-coreene.

Aceste declaratii vin in aceiasi saptamana in care Coreea de Nord a amenintat Sudul ca ii va transforma capitala intr-o "mare de flacari" pentru ca a inceput efectuarea de exercitii militare impreuna cu SUA. Cele doua forte armate au implicat mai mult de 200.000 de militari in aceste exercitii, despre care Nordul afirma ca sunt repetitii pentru o viitoare invatie a statului comunist. [Coreea de Sud: 23 de exercitii militare pregatite pentru saptamana viitoare]

Relatiile dintre nord si Sud s-au inrautatit in noiembrie 2010, cand o nava nord-coreeana a bombardat o insula sud-coreeana ucigand patru persoane.

Citeste si:
Audi, BMW și Mercedes, amendate în Coreea de Sud pentru manipularea...
Audi, BMW și Mercedes,...

Atacul a venit la numai cateva luni dupa ce 46 de marinari au fost ucisi cand o nava de razboi sud-coreeana a fost scufundata. In urma unei investigatii internationale, Nordul a fost acuzat ca a atacat Seulul, insa Phenianul a respins acuzatiile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.