Premierul nipon, Junichiro Koizumi, s-a deplasat din nou la templul sintoist de la Yasukuni, considerat de detractorii lui un simbol al trecutului militarist al arhipelagului si unde a cinstit memoria japonezilor cazuti la datorie, dintre care numerosi criminali de razboi. Conform traditiei, aceasta vizita anuala a indispus tarile din regiune, China si Coreea de Sud grabindu-se sa-si exprime nemultumirea si indignarea. Un scenariu care se repeta in fiecare an.

La Beijing, ambasadorul nipon a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe care, intr-un comunicat difuzat pe site-ul sau de Internet, a denuntat "ranirea deliberata a sentimentelor si demnitatea Chinei". Evocand "gravele greseli menite sa inece relatiile dintre cele doua state", textul precizeaza ca "guvernul si poporul chinez isi manifesta, la randul lor, profunda lor nedumerire si protesteaza energic fata de atitudinea partii japoneze".

Anterior, ambasadorul Chinei la Tokyo, Wang Yi, estimase ca vizita de luni la sanctuarul Yasukuni reprezinta "o grava provocare pentru poporul Chinei". La randul ei, Coreea de Sud l-a chemat la ordine pe ambasadorul Japoniei la Seul. Situat in capitala Japoniei, templul in cauza onoreaza memoria a 2,5 milioane de niponi morti in lupte, printre care figureaza criminali de razboi condamnati in 1948.

Pentru numerosi asiatici, acest monument este simbolul Japoniei militariste si imperialiste a anilor 1930 si din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Imbracat in costum negru, nu in vestimentatia traditionala purtata la precedentele sale deplasari la sanctuar, premierul Koizumi s-a inclinat cu mainile impreuna a rugaciune. El a pastrat un moment de reculegere inainte de a reveni la masina, sub privirile multimii venite sa asiste la eveniment. In pofida victoriei incontestabile a Partidului Liberal Democrat al lui Koizumi la legislativele de luna trecuta, opinia publica nipona ramane divizata in privinta deplasarilor premierului la Yasukuni.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.