Iranul incearca sa contacteze miscarile de opozitie arabe pentru a influenta rezultatul evenimentelor, a declarat Hillary Clinton, citand situatiile din Egipt.

"Desi Iranul nu are relatii cu opozitia, iar in unele cazuri are relatii proaste cu sunnitii, cu Fratii Musulmani sau alte grupuri pe care nu le agreeaza, face tot ce poate pentru a influenta rezultatul in aceste locuri", a afirmat Clinton, in cursul unei depozitii in Senatul american.

Conform sefei diplomatiei americane, Iranul ar folosi Hezbollah, "intermediarul" sau in Liban, pentru a contacta miscarea palestiniana Hamas, "care la randul sau comunica cu omologii din Egipt".

"Stim ca ei contacteaza opozitia din Bahrain. Stim ca iranienii sunt foarte implicati in miscarile de opozitie din Yemen", a continuat ea.

"Fie ca este direct sau prin intermediari, ei cauta fara incetare sa influenteze evenimentele, au o politica externa foarte activa", a precizat Clinton.

Sefa diplomatiei americane a subliniat ca popoarele care au lansat "primavara araba" vor sa fie ajutate, dar sa mentina la distanta interventiile straine. [Va ordona Obama o interventie a Statelor Unite in Libia?]

"Dificultatea este sa-i ajutam fara a da impresia ca vrem" sa le luam revolutia, iar "aceasta este de asemenea o provocare pentru iranieni", a explicat ea.

Ei "nu au multi prieteni, dar incearca sa atraga unii noi", a insistat ea.

Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a apreciat marti ca valul de revolte din lumea araba, pentru reforme democratice, a slabit al-Qaida si Iranul.

"Comportamentul armatei din Tunisia si Egipt si, daca excludem o scurta perioada de violente, in Bahrain, contrasteaza izbitor cu reprimarea salbatica exercitata de iranieni impotriva tuturor celor care indraznesc sa manifesteze"
, a mai spus Gates.

Citeste si:
Hilarry Clinton, atac la Bernie Sanders: "N-a realizat nimic"
Hilarry Clinton, atac la...

Citeste si: O nava de razboi americana se indreapta catre Libia

Gaddafi ameninta cu "mii de morti"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.