Doi ofiteri vamali de pe aeroportul din Varna, Bulgaria, au fost arestati, duminica, pentru ca au furat telefonul mobil al ambasadorului SUA la Sofia, John Beyrle, transmite Sofia News Agency. Diplomatul american a remarcat lipsa telefonului - uitat la punctul de control cu raze X - abia la bordul aeronavei, personalul aeroportului declarand, in urma operatiunii de cautare demarate, ca nu a fost gasit nici un dispozitiv de acest gen. Ulterior, mobilul a fost depistat in buzunarul unui inspector vamal care monitoriza verficarea bagajelor de mana, in urma activarii sistemului GPS (Global Positioning System - sistemul de pozitionare globala) cu care era dotat aparatul.

Vamesul bulgar, in complicitate cu un coleg de serviciu, aruncase cartela SIM cu intentia de a pastra mobilul, cei doi declarand ca nu ar fi sustras telefonul daca ar fi stiut ca apartinea ambasadorului SUA in Bulgaria. In urma incidentului, Ministerul de Interne bulgar a anuntat ca cei doi angajati ai aeroportului din Varna vor fi concediati, iar superiorii acestora disciplinati.

Mai mult, vamesii bulgari implicati in furtul telefonului mobil al ambasadorului Beyrle si-ar putea petrece urmatorii 10 ani in inchisoare pentru fapta comisa. Incidentul de duminica intervine in contextul in care inaltul diplomat american a declarat, recent, ca dezamagirea in ceea ce priveste eficienta in lupta impotriva fenomenului infractional din Bulgaria a subminat increderea cetatenilor in institutiile publice, subliniind ca solutionarea acestei probleme este vitala pentru consolidarea democratiei. Nici un fel de ajutor nu este eficient daca bulgarii nu au vointa politica de a rezolva aceste probleme, a insistat Beyrle.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.