Israelul a decis, ieri, sa inghete toate contactele cu palestinienii si sa inaspreasca serios restrictiile din Cisiordania, dupa ce, in ajun, teroristi palestinieni aflati intr-o masina au deschis focul asupra unor tineri care faceau autostopul la o intersectie din Gush Etzion ucigand trei persoane si ranind alte patru. Gush Etzion este un bloc de implantari evreiesti situat la circa 15 km sud de Ierusalim. In acelasi timp, Cisiordania a fost teatrul unor violente confruntari intre israelieni si palestinieni, soldate cu moartea unui responsabil local al Jihadului Islamic din Jenin. Este vorba despre primele atacuri de acest gen dupa patru luni, ele fiind revendicate telefonic de Brigazile Martirilor Al-Aqsa, apropiate de miscarea Al-Fatah, care au denuntat valul de arestari declansat de israelieni in Cisiordania, unde traiesc 245.000 de coloni evrei. Acestea au continuat noaptea trecuta, cand Tsahal (armata) si Shin Bet (serviciile de securitate interna) au retinut alti palestinieni. In paralel, acestia nu mai au voie sa circule intre orasele din Cisiordania decat in mijloacele de transport in comun, Tsahal restabilind si barajele rutiere si blocand unele orase precum Betleemul.

Fata de deciziile si masurile israeliene, premierul palestinian Ahmad Qorei a sustinut ca e vorba despre "o pedeapsa colectiva contraproductiva, care va incuraja radicalii si extremistii". "Ele vor turna gaz pe foc, drept pentru care cerem israelienilor sa le puna capat si sa permita Autoritatii Palestiniene sa-si faca treaba", arata Qorei. Climatul acesta incordat nu poate decat dauna liderului moderat palestinian Mahmud Abbas, care, poimaine, va fi primit la Casa Alba de presedintele George W. Bush. "Cu aceste masuri, Israelul actioneaza impotriva majoritatii palestinienilor, care sunt favorabili pacii si armistitiului", opina ministrul palestinian al planificarii, Ghasasn Al-Khatib.

Reamintim, in context, ca, din martie, gruparile palestiniene inarmate respecta armistitiul tacit convenit la inceputul anului de Mahmud Abbas si Ariel Sharon, fapt ce a contribuit la reducerea sensibila a violentei din teritorii. Insa unii dintre radicalii palesti-ni-eni au jurat sa razbune valul de arestari declansate in ultimele saptamani de fortele israeliene in Cisiordania. Surprinzator ori nu, asa cum s-a mai intamplat de atatea ori in trecut, in preajma unei importante intalniri americano-palestiniene ori israelo-palestiniene are loc un atentat soldat cu victime si raniti, care torpileaza automat reuniunea respectiva si, mai mult, declanseaza masuri severe de retorsiune, cu mare impact negativ asupra climatului din zona.

Exact la fel s-a intamplat acum, la o luna dupa retragerea israeliana din Gaza, in care multi au vazut o noua lansare a procesului de pace, dar care, in noul context, a demonstrat fragilitatea armistitiului ce dureaza de opt luni. Nu e mai putin adevarat ca, recent, premierul Sharon a reafirmat din nou ca, orice s-ar intampla, va pastra coloniile mari din Cisiordania. Totodata, gen. Aharon Zeevi-Farkad, seful informatiilor militare, a evocat grijile provocate de prezenta in Gaza a circa 10 straini legati de Al-Qaida.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.