Boris Eltin era dezamagit de politica dusa de succesorul sau la Kremlin, Vladimir Putin, afirma fostul sau sef de cabinet Valentin Iumasev, intr-un interviu publicat marti, cu ocazia implinirii a 80 de ani de la nasterea primului presedinte rus, relateaza AFP.
"Nu voi spune ca nu este adevarat", a raspuns Iumasev pentru ziarul Moskovski Komsomolet, care l-a intrebat daca Eltin (decedat in 2007) era "dezamagit" de cel pe care el insusi l-a desemnat succesor.

"Public, el nu s-a exprimat decat in legatura cu doua lucruri: restabilirea imnului sovietic (care a fost inlocuit dupa caderea Uniunii Sovietice in 1991, n.red.) si suprimarea alegerii guvernatorilor", doua decizii luate de Vladimir Putin in timpul celor doua mandate ale sale la Kremlin (2000-2008), adauga Iumasev, transmite MEDIAFAX.

La aproape patru ani de la decesul sau, "exista in mod incontestabil tendinte pe care Boris Nikolaevici le-ar fi regretat, asa cum le regretam si noi", declara Iumasev.

Iumasev, care este si sotul fiicei mai mici a fostului presedinte, Tatiana, nu expune criticile pe care le aduce politicii actuale duse de conducerea de la Kremlin.

Presa rusa a mentionat ca, dupa sosirea la putere in anul 2000 a fostului agent al KGB Vladimir Putin - in prezent prim-ministru -, a existat un pact incheiat intre Eltin si acesta, potrivit caruia familia fostului presedinte nu va fi afectata.

Pe de alta parte, apropiatii fostului presedinte s-au abtinut pana in prezent sa critice politica dusa, in pofida punerii sub semnul intrebarii a libertatilor democratice obtinute in anii '90.

Boris Eltin, in acea perioada bolnav si cu imaginea deteriorata din cauza crizei economice, a razboiurilor intre clanuri si a presiunii opozitiei conservatoare, l-a desemnat in 1999 pe Putin, pe atunci director al FSB (fost KGB) si necunoscut de public, in postul de premier. El a demisionat la 31 decembrie 1999.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.