Statele Unite, Uniunea Europeana si Romania se implica direct in politica de la Chisinau, in timp Rusia nu face acest lucru, sustine ambasadorul rus in Republica Moldova, Valeri Kuzmin, care neaga ca Moscova si-ar fi dorit o alianta de centru-stanga in aceasta tara.

In acest mod, Kuzmin il contrazice pe deputatul comunist moldovean Vadim Misin, care declarase anterior ca Republica Moldova ar putea avea de suferit din cauza tradarii lui Marian Lupu. Si Vladimir Voronin afirmase in cadrul emisiunii In Profunzime ca a inceput negocierile cu PDM la sugestia sefului administratiei prezidentiale ruse, Serghei Nariskin, transmite MEDIAFAX.

Astfel, singurul interes al Moscovei este, potrivit lui Kuzmin, de a vedea o R.Moldova stabila si previzibila. Diplomatul neaga ca Rusia si-ar fi dorit o alianta de centru-stanga. Si asta chiar daca liderii comunisti au declarat ca au inceput negocierile cu PD la sugestia Moscovei si, potrivit lor, Marian Lupu nu i-a tradat numai pe ei, ci si interesele ruse, relateaza PRO TV Chisinau.

Potrivit Jurnal de Chisinau, diplomatul s-a aratat deranjat de faptul ca Rusia este acuzata de implicare in treburile interne ale Republicii Moldova: "Veti aminti de vizita lui Nariskin, dar dumnealui a fost primul oficial rus care a vizitat Chisinaul in ultima jumatate de an. Comparativ, verificati cati oficiali europeni si americani au fost in R. Moldova in aceasta perioada. Pe noi ne leaga multe multe de R.Moldova, ceea ce nu se poate spune despre cei care vin de peste ocean ca sa-si creeze aici zone de influenta."

De asemenea, ambasadorul rus a sustinut ca existenta unor relatii bune intre Moscova si Chisinau ar putea conduce la ieftinirea gazului rusesc si a dat ca exemplu Ucraina, care in schimbul prelungirii acordului privind flota rusa in Crimeea a primit facilitati la pretul gazelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.