Rascoala antinazista din Ohio s-a soldat cu raniti si magazine incendiate

Sute de manifestanti s-au ciocnit cu membrii unui grupuscul nazist american, in localitatea Toledo, din statul Ohio, in violentele dintre cele doua parti fiind antrenate si fortele de ordine, au anuntat sambata reprezentanti ai politiei locale, citati de AP. Mai multe masini, magazine si un bar au fost incendiate, moment in care politia a lansat asupra multimii grenade lacrimogene, in incercarea de a opri violentele.

Confruntarile au izbucnit dupa ce un grup de aproximativ 80 de neonazisti, apartinand unei "Miscari National-Socialiste" cu sediul in Virginia, autointitulata "Partidul Nazist American" (PNA), a vrut sa defileze intr-un cartier sarac pentru a protesta fata de pretinse violente ale "bandelor de negri" contra populatiei albe a orasului.

Manifestatia de strada nu fusese autorizata de municipalitate, insa autoritatile nu i-au putut impiedica pe neonazisti sa se regrupeze pe trotuare. Chiar inainte ca manifestantii sa isi inceapa marsul, cateva sute de negri din localitate au declansat ostilitatile, aruncand cu pietre in national-socialisti, dar si in directia fortelor de ordine.

Greu de gonit

Cu toate ca politistii au incercat cu elicoptere, jeepuri, biciclete si cai sa disperseze multimea de antinazisti (preponderent afro-americani) , acestia din urma se imprastiau si apareau in alte parti, de unde o luau de la capat, aruncand cu bolovani si sticle goale in fortele de ordine si in neonazisti.

Unul dintre liderii grupului national-socialist, Bob White, a apreciat ca "politia a pierdut complet controlul asupra situatiei", considerand-o responsabila penrtu declansarea ostilitatilor. Seful politiei din Toledo, Mike Navarre, a declarat ca a auzit un raport despre un om impuscat, dar ca subordonatii sai nu au gasit nicio victima. De asemenea, a adaugat Navarre, nu au existat decat putini politisti si pompieri raniti usor. Violentele au continuat totusi pana seara, cand primarul Jack Ford a instituit starea de urgenta si a restrictionat circulatia publica, pentru a pune capat confruntarilor.

Potrivit cotidianului "Toledo Blade", cel putin 50 de persoane au fost arestate. "Puteam sa fi arestat cel putin 200 de persoane, numai ca nu am avut la indemana suficiente resurse", a mai spus seful politiei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.