Regiunea centrala a statului Chile este, in continuare, expusa unui important risc seismic, un cutremur foarte puternic putand avea loc dupa cel cu magnitudinea de 8,8, in care au murit peste 500 de persoane, in februarie 2010, avertizeaza cercetatorii, citati de AFP.

Geologii au cercetat o falie terestra bine cunoscuta, aflata la originea unui numar de sase cutremure, din 1835 si pana in prezent, intre care si cel din 1960, care continua sa detina recordul de violenta, cu o magnitudine de 9,5, scrie MEDIAFAX.

Potrivit acestui studiu, publicat duminica in revista Nature Geoscience, cutremurul de la Maule, din februarie 2010, nu a eliberat tensiunile telurice acumulate de-a lungul acestei falii. Din contra, cutremurul ar fi accentuat, mai degraba, presiunea intr-o zona situata in subteran, la est si la nord de orasul Concepcion, apreciaza cercetatorii.

"Putem conchide ca revenirea tensiunilor in aceasta zona ar putea conduce la o probabilitate crescuta (de producere a unui) alt cutremur major, intr-un viitor apropiat", avertizeaza studiul, care nu este, totusi, in masura sa prevada momentul cand acesta risca sa se produca.


Un asemenea cutremur ar avea o magnitudine de ordinul a "7 pana la 8", a precizat principalul autor al studiului, Stefano Lorito, din cadrul Institutului National Italian de Geofizica si Vulcanologie.

"Zona vizata este destul de apropiata de epicentul cutremurului care a avut loc la Maule, in 2010", a adaugat el.

Acest cutremur, al carui epicentru s-a aflat la 115 kilometri in larg, in dreptul orasului Concepcion, a declansat un val urias, care a distrus localitati intregi, la 27 februarie 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.