George W. Bush, intr-o convorbire telefonica secreta din ianuarie 2003, il anunta pe Tony Blair ca „dupa Irak va urma Arabia Saudita, Pakistanul, Iranul si Coreea de Nord.“

Inregistrarea, ce a fost data publicitatii de "The New York Times", a fost redactata de Michael Rycroft, secretarul privat si consilierul pe probleme externe al lui Blair. "Trebuie aratata doar acelora care au intr-adevar nevoie sa stie", nota pe marginea ei Rycroft.

Cu doua luni inaintea izbucnirii razboiului, presedintele Statelor Unite avertiza ca "vrea sa mearga dincolo de Irak, pentru a impiedica proliferarea armelor de distrugere in masa".

Desemnarea Iranului, Coreei de Nord si chiar a Pakistanului nu a produs prea multe surprize. In schimb, includerea Arabiei Saudite, "unul dintre cei mai apropiati aliati ai SUA in lupta antiterorista", potrivit "The Guardian", a ridicat semne de intrebare.

"Mentionarea Arabiei Saudite indica faptul ca adevaratele obiective n-au fost exclusiv legate de armele de distrugere in masa", a declarat Philippe Sand, profesor la University College London, citat de "The Independent".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.