Dupa ce testele pe animale au dat rezultatele scontate, un vaccin unguresc contra gripei aviare se testeaza acum pe om. Experimentele au inceput in februarie, cind specialis tii britanici au trimis laboratoarelor de la Budapesta mostre ale virusului H5N1. Luni sint asteptate rezultatele finale. Pina acum, nici una dintre persoanele care s-au supus testarii nu a prezentat reactii negative si exista deci o probabilitate foarte mare de reusita. Vaccinul unguresc ar putea, in premiera, sa opreasca transmiterea virusului de la animal la om. Printre cei optzeci de "bravi voluntari" care s-au supus experimentelor, l-am gasit pe ministrul Sanatatii, Racz Jeno, care ne-a acordat un interviu.

Cum de-ati fost ales dumneavoastra ca prima persoana pe care se testeaza vaccinul?
Nu am fost ales, ci eu am decis sa fiu primul vaccinat. Cred ca era de datoria mea, ca lider al echipei care gestioneaza acest proiect, sa fiu primul si in cazul testarilor. Acest vaccin nu fusese niciodata testat pe om si, prin gestul meu, am vrut sa ofer oamenilor incredere in proiect, sa ofer garantia ca tehnologia folosita in fabricarea vaccinului e lipsita de orice risc pentru populatie.

Cum a reactionat opinia publica?
Absolut pozitiv. Nu doar cea din Ungaria. Ci din intreaga lume. Stirea a fost preluata de toate marile agentii de presa internationale. A fost excelent primita.

Cit ati putea exporta?
Daca testarea umana, care se va incheia luni, va fi reusita, putem produce vaccinul si in cantitati industriale. Trebuie insa subliniat ca e vorba de virusul care se transmite de la animal la om, nu de la om la om, acesta din urma neexistind, din fericire, nici in Ungaria, nici in Romania. Momentan, capacitatea noastra de productie este de 500 de mii de vaccinuri pe saptamina, dar putem mari capacitatea pentru a avea si pentru export.

Partea romana v-a cerut ajutorul?
Sintem zi de zi in legatura, atit in ceea ce priveste sanatatea umana, cit si in cea a animalelor. Voi discuta personal cu omologul meu roman, la vizita pe care o va efectua joi guvernul ungar la Bucuresti. Gripa aviara va fi un subiect pe care il vom aborda detaliat


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.