Dupa ce gherila sunnita a amenintat ca va transforma intr-o baie de sange referendumul de azi asupra Constitutiei, Irakul a inchis toate frontierele sale. De asemenea, pe timpul noptii, au fost impuse restrictii de circulatie, iar in jurul centrelor de vot din Bagdad si din marile orase au fost ridicate baricade.

Vehiculele particulare nu au voie sa circule incepand de aseara si pana maine. Traficul aerian a fost suspendat, aeroportul din capitala fiind inchis pana maine. Salariatii, elevii si studentii au primit trei zile liber, fiind invitati sa-si faca provizii de hrana si apa. Incepand de ieri dimineata, civilii nu mai au voie sa poarte arme. La fel, militiile si garzile de securitate. Intre cele 18 provincii, circulatia automobilelor este interzisa total, excepand masinile pentru aprovizionare si convoaiele militare ori oficiale. Dar, in ziua referendumului, nu au voie nici acestea. De vineri, la miezul noptii, tara se va izola total de lume pentru doua zile. Asupra Constitutiei urmeaza sa-si dea avizul 15,5 milioane de persoane. De notat ca detinutii si bolnavii aflati in spitale voteaza in avans cu doua zile. In orasul Kut, capitala provinciei Wasset, la 175 km sud de Bagdad, cei 470 de detinuti din cele doua inchisori au votat in prezenta observatorilor apartinand unor ONG.

Uriasa miza a lui "DA"

Grosul cetatenilor se va duce azi la urne in conditii exceptionale de securitate. Ieri, partizanii si adversarii textului Constitutiei au profitat de tribunele moscheilor in timpul zilei de rugaciune saptamanala pentru a se adresa fidelilor lor. De aceea, responsabilii americani si irakieni nu-si ascund temerea privind escaladarea violentei. De altfel, Washingtonul isi pune mari sperante in acest referendum, in care vede o etapa cruciala pe calea normalizarii politice a situatiei din Irak, la capatul careia isi va putea retrage cei 140.000 militari trimisi in aceasta tara.

In plus, un nou sondaj arata ca popularitatea lui Bush se afla la cel mai scazut nivel dupa preluarea presedintiei SUA - 39%. Una dintre cauze este si interventia in Irak, unde SUA au pierdut 1.957 de soldati. Insurgentii sunniti se tem ca noua Constitutie ii va marginaliza in detrimentul siitilor majoritari in Irak si ai aliatilor kurzi. Ca urmare, ei si-au intensificat atacurile si atentatele sinucigase. In ce priveste Constitutia, negocieri de ultima ora au permis ralierea a doua partide sunnite moderate la noul proiect, el putand fi amendat dupa alegerile din decembrie.

Numerosi lideri sunniti se tem de o impartire a tarii in regiuni autonome si se opun Constitutiei, care ar putea fi adoptata prin votul siit si kurd, ei reprezentand trei sferturi dintre cei 15,5 milioane de alegatori. Totusi, proiectul ar putea fi respins daca voteaza ,Nu" doua treimi din cel putin trei din cele 18 provincii, ceea ce ramane o posibilitate foarte indepartata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.