Fostul papa Ioan Paul al II-lea va fi beatificat pe 1 mai 2011, dupa ce actualul papa, Benedict al XVI-lea, a aprobat, vineri, decretul oficial care valideaza miracolul atribuit fostului suveran pontif, au anuntat, vineri, reprezentanti ai Vaticanului, citati de AFP.

Gratie unei derogari papale de la norma in vigoare, ce impune un termen de asteptare de cinci ani dupa deces, procedura a fost initiata la doar doua luni de la moartea papei Ioan Paul al II-lea. Pe 19 decembrie 2009, papa Benedict al XVI-lea a semnat un decret prin care predecesorul sau a fost declarat "venerabil", informeaza MEDIAFAX. [Ioan Paul al II-lea, 'in curand sfant']

Aceasta exceptie se explica prin "reputatia impunatoare de sfant de care se bucura papa Ioan Paul al II-lea in timpul vietii, in momentul mortii sale si dupa moartea sa", se afirma intr-un comunicat emis de Vatican.

In aceasta saptamana, comisia cardinalilor si episcopilor membri in Congregatia pentru cauzele sfintilor a validat miracolul de care este nevoie pentru declansarea procedurii de beatificare.

Comisia a considerat ca fiind miraculoasa vindecarea de maladia Parkinson a calugaritei franceze Marie Simon-Pierre, o boala de care a suferit si Ioan Paul al II-lea, decedat pe 2 aprilie 2005, la varsta de 84 de ani. [Papa Ioan Paul al II-lea a facut un miracol]

Vineri, prefectul Congregatiei pentru cauzele sfintilor, monseniorul Angelo Amato, a comunicat decizia papei Benedict al XVI-lea, care a semnat decretul prin care se recunostea infaptuirea acelui miracol si prin care a fost stabilita data la care va avea loc ceremonia de beatificare, la Vatican, in a doua duminica dupa Pasti.

Dupa beatificare, pentru ca Ioan Paul al II-lea sa devina sfant, va fi nevoie ca un al doilea miracol sa ii fie atribuit.

Papa Benedict al XVI-lea va prezida ceremonia de beatificare, ce va avea loc la bazilica Sfantul Petru, a precizat parintele Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Vaticanului.

Ramasitele pamantesti al fostului papa polonez vor fi mutate direct, fara a fi scoase din sicriu, din cripta unde se afla in prezent la bazilica Sfantul Petru, unde va fi montata o placa de marmura ce va contine inscriptia "Preafericitul Ioan Paul al II-lea".

Citeste si:
Fostul Papa Benedict al XVI-lea a lasat un mesaj de "Adio"
Fostul Papa Benedict al...

Data de 1 mai, prima duminica dupa Pasti, coincide cu Ziua milei divine, instaurata chiar de Ioan Paul al II-lea. Expertii mizau pe data de 3 aprilie, care precede ziua in care se vor comemora sase ani de la moartea fostului papa polonez, dar aceasta zi cade in postul Pastelui, iar Biserica Catolica considera ca "nu ar fi fost perioada ideala pentru o ceremonie plina de bucurie".

La randul sau, fostul lider al sindicatului Solidaritatea, polonezul Lech Walesa, un catolic practicant, s-a declarat, vineri, "de doua ori fericit", dupa anuntarea apropiatei beatificari a papei Ioan Paul al II-lea.

"Sunt de doua ori fericit. Mai intai, pentru ca un om sfant contemporan va deveni oficial un sfant. Apoi, pentru ca vom avea in sfarsit un sfant care a trait in epoca noastra, o persoana pe care am cunoscut-o foarte bine", a declarat Lech Walesa, fost presedinte al Poloniei si laureat al premiului Nobel pentru pace. [Privire spre lungul sir al Papilor]

Citeste si:
10+ lucruri mai putin stiute despre Celine Dion
10+ lucruri mai putin stiute...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.