Rata de popularitate a presedintelui american George W. Bush a atins, din nou, cel mai scazut nivel de cand a fost ales sef al statului. Conform unui sondaj publicat de NBC/Wall Street Jurnal, aceasta a ajuns la 39%, in timp ce in septembrie fusese de 40%. In ultimele saptamani, se pare ca seful Administratiei americane nu a facut fata provocarilor, care au inceput cu dezastrul lasat de uraganul Katrina, au continuat cu cresterea preturilor la carburanti si au culminat cu cea mai controversata numire, cea a Harrietei Miers in functia de procuror al Curtii Supreme. Popularitatea scazuta a lui Bush i-a tras in jos si pe republicani, 48% din americani raspunzand ca prefera Partidul Democrat la conducerea Congresului, in timp ce numai 39% ar prefera partidul care l-a propulsat pe actualul presedinte. Republicanii detin majoritatea in Congresul de la Washington, dar anul viitor vor fi organizate alegerile de la jumatatea mandatului, situatie destul de dificila, in conditiile in care sondajele demonstreaza ca actiunile lor nu sunt prea bine vazute de populatie.

Aparent nepasator in fata caderii permanente in ochii electoratului, Bush a mai tinut o conferinta de presa la Casa Alba, chiar in Biroul Oval, de unde a transmis un avertisment foarte clar Siriei. El a cerut autoritatilor sa-si securizeze frontiera cu Irakul si sa coopereze deplin in ancheta privind asasinarea primului-ministru libanez, Eafic Hariri. "Ne asteptam ca Siria sa ia toate masurile necesare pentru a opri infiltrarea in Irak a autorilor atentatelor", a declarat Bush, dupa ce s-a intalnit cu presedintele Poloniei, Aleksander Kwasniewski. Declaratia lui Bush intervine la scurt timp dupa ce "Financial Times" a scris, citand o sursa apropiata Administratiei americane, ca Washington se afla in cautarea unui lider care l-ar putea inlocui pe actualul presedinte sirian Bashar al Assad. Aceleasi surse afirmau ca SUA studiaza oportunitatea unui atac militar la granita siriana, pe baza acuzatiilor potrivit carora aceasta tara ar acorda sprijin insurgentilor irakieni. Un oficial de la Washington a declarat ca aceasta politica are drept scop sa determine o "schimbare de atitudine" si nu o "schimbare de regim" la Damasc.

Pe de alta parte insa, raspunsul lui Bashar al Assad nu s-a lasat asteptat. In cadrul unui interviu acordat CNN cu cateva ore inainte de sinuciderea ministrului sirian de interne, Gazi Kazaan, presedintele Siriei a afirmat foarte clar ca tara sa nu are nici un amestec in asasinarea liderului libanez. In plus, al Assad a contraatacat, cerand SUA sa-si reexamineze politica aplicata in Irak, din cauza consecintelor negative ale razboiului. "Ar trebui sa reevaluam ceea ce se intampla acolo", a subliniat liderul de la Damasc.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.