Circa 300 de ceceni inarmati au luat cu asalt ieri orasul rusesc Nalcic, capitala provinciei Kabardino-Balkaria, din Caucazul de Nord. Cel putin 50 de atacatori si 20 de civili si-au pierdut viata. Rebelii ceceni au revendicat atacul.

Orasul rusesc Nalcic a fost atacat ieri de teroristi ceceni, inarmati cu mitraliere si grenade. Fortele de politie ruse au declarat ca atacurile au fost simultane si bine coordonate. Au vizat trei sectii de politie, sediile serviciilor secrete, mai multe institutii insarcinate cu ordinea publica. Focuri de mitraliera si explozii de grenada s-au auzit si la aeroport. Scoala numarul 5, prinsa in foc incrucisat, a fost complet evacuata. O fetita care fugea din scoala a strigat ca teroristii au capturat cladirea, conform "Pravda". Scoala e situata central, linga Politia Capitalei, centrul rusesc de coordonare a luptei anti-teroriste din Caucaz. Din cite se stie pina acum, nu sint copii luati prizonieri.

Rusii, ostatici la ceceni

Separatistii ceceni au luat ostatici rusi intr-o sectie de politie. "Luptele continua la Sectia de politie numarul 3, unde, din pacate, exista ostatici. O operatiune a politiei este in curs de desfasurare", a anuntat Dimitri Kozak, reprezentantul Kremlinului, citat de AFP.

"Presedintele Putin a dat ordin ca nici un combatant sa nu paraseasca orasul si ca toti cei care opun rezistenta cu arma in mina sa fie lichidati. Acest ordin va fi aplicat", a anuntat Alexandr Cekalin, prim-adjunctul ministrului de Interne.

Separatistul cecen Anzor Astemirov, unul dintre organizatorii atacului asupra Directiei de control al drogurilor din Kabardino-Balkaria din luna decembrie 2004, a fost ucis, a transmis ITAR-TASS, precizind ca stirea nu e confirmata oficial.

Tacere totala la televizor

Nikolai Liapin, purtatorul de cuvint al Ministerului Comunicatiilor din Kabardino-Balkaria, a precizat ca fortele federale au sub control situatia din oras. Posturile de televiziune locale insa nu transmit nimic despre ce se intimpla in Nalcic. Exista suspiciuni ca centrul de telecomunicatii din oras a fost ocupat de atacatori, sustine "Pravda".

"Teroristii incearca sa puna mina pe masini si sa fuga din oras. Fortele federale s-au ciocnit cu grupuri inarmate. S-au luat masuri pentru eliminarea banditilor", a caracterizat situatia Nikolai Sepel, procuror adjunct al regiunii, citat de Interfax. Intre timp, focuri de arma automata se aud prin oras, transportul public e paralizat, sint probleme cu comunicarea. "Nimeni nu poate spune ceva concret despre ce se intimpla in oras - e o lipsa totala de comunicare", a declarat un oficial local din administratia locala, citat de "Pravda".

Cecenii au revendicat atacul

Rebelii ceceni si-au asumat responsabilitatea pentru atacurile de joi din orasul din sudul Rusiei, conform agentiei Itar Tass. Site-ul Kavkaz-Center, considerat portavocea razboinicilor ceceni fideli lui Samil Basaiev, a anuntat ca a primit un scurt mesaj de la un grup militar islamic cecen din Kabardino-Balkaria, informeaza MosNews. In ultimele luni, mai multe atacuri militare au vizat soldati rusi si institutii insarcinate cu ordinea publica. O sursa din cadrul serviciilor secrete ruse a subliniat ca asaltul de joi e o incercare de a-i elibera pe radicalii extremisti aflati in arest, a transmis Interfax.

Masacrul de la Beslan

Kabardino-Balkaria e o regiune musulmana ce se invecineaza cu Osetia de Nord, unde a avut loc, in septembrie anul trecut, luarea ostaticilor din scoala din Beslan. 331 de morti au fost atunci, jumatate dintre ei fiind copii. Un atac similar a avut loc in provincia vecina Ingusetia, in iunie 2004.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.