Marea Britanie a devenit una dintre tarile occidentale cu o rata importanta a tinerilor fara loc de munca si fara educatie, potrivit unei analize a performantei tinerilor in Europa, "o situatie mai rea decat in Romania si Bulgaria", comenteaza The Daily Mail in editia electronica de marti.

Doar patru state din Uniunea Europeana (UE), si anume Portugalia, Spania, Italia si Malta, au avut, in 2008, o rata mai mare de tineri fara educatie si fara experienta de munca, iar 12 tari din Uniune au depasit Marea Britanie in decurs de cinci ani, intre care Franta, Germania, Belgia, Olanda si Irlanda. "Pana si Romania si Bulgaria au depasit, acum, Marea Britanie in privinta proportiei de tineri cu o educatie decenta si sanse de a obtine un loc de munca", afirma publicatia, referindu-se la un studiu european.

Aproape unul din cinci baieti britanici in varsta de 18 ani si una din sase fete sunt someri si fara educatie. Pe de alta parte, potrivit datelor Departamentului pentru Munca si Pensii, 1,5 milioane de persoane din Marea Britanie nu au muncit nici macar o singura zi in viata lor. Dintre aceste persoane, 600.000 au varsta sub 25 de ani, transmite MEDIAFAX.

Ultimele date Eurostat cu privire la evolutia situatiei tinerilor fara educatie din cele 27 de tari ale Uniunii, in perioada 2003-2008, releva proportia populatiei cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani, din fiecare stat al Uniunii, care nu studiaza sau nu participa la cursuri de formare profesionala, avand doar minimul de educatie oferit de scoala secundara. In tarile mai bogate, o proportie importanta a acestor tineri nu au nici locuri de munca.

In Marea Britanie, 12,1 la suta din tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani se incadrau in categoria "celor care au abandonat scoala" in 2003. In 2008, aceasta categorie a ajuns la 17 la suta. In alte tari s-au inregistrat scaderi ale nivelului de tineri fara studii si fara calificari de munca, inclusiv in Germania, unde nivelul a scazut de la 12,8 la 11,8 la suta, si Franta, unde s-a inregistrat o scadere de la 13,2 la 11,8 la suta.

Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

Consecinta cresterii proportiei de tineri someri si fara educatie in Marea Britanie este ca, in 2008, aceasta tara era depasita de alte 22 de state ale Uniunii, in contextul in care, in 2003, doar zece tari aveau tineri intr-o situatie mai buna decat cei britanici. Coalitia britanica de guvernamant a promis ca va reduce numarul tinerilor care stau degeaba, prin reformarea ajutoarelor, astfel incat munca sa fie mai profitabila decat solicitarea de ajutoare sociale. Dar divergentele intre ministri par sa fi indepartat sansele unei reforme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.