Recent, trupele americane au intrat in posesia unei scrisori trimise de Ayman al-Zawahiri, mana dreapta a lui Ossama ben Laden, lui Abu Musab al-Zarqawi, liderul insurgentilor din Irak. Datata la 9 iulie, scrisoarea prezinta strategia pe plan indelungat a retelei al-Qaeda in Irak si in Orientul Mijlociu. Zawahiri, un doctor de origine egipteana care i s-a alaturat lui Ben Laden la sfarsitul anilor ’90, po-zeaza intr-un adevarat strateg care incearca sa tina in frau operatiunile de gherila prin decizii politice.

ORDINE

Directivele trimise insurgentului-sef din Irak sunt clare: sa-i scoata pe americani din Irak, sa puna bazele unui califat, sa extinda Jihadul (razboiul sfant) in tarile vecine Irakului si sa se razboiasca cu Israelul. El ii recunoaste lui Zarqawi meritul de a fi initiat "cea mai mare lupta a Islamului, din aceasta epoca". Dar il si critica pentru atacurile impotriva civililor irakieni, actiuni care ar putea duce la pierderea sprijinului popular in lupta impotriva "cruciatilor" si ar putea starni manie in tarile musulmane.

FLORICELE PE CAMPII

Ziarul italian La Republica a publicat, ieri, un facsimil cu mai multe scrisori semnate de Zarqawi, temutul lider al insurgentilor din Irak. Pe fiecare pagina sunt desenate floricele si fundite. Cand fac referire la subiecte religioase, epistolele sunt incadrate cu desene asemenea celor din Coran. Cand scrie despre subiecte personale, el deseneaza schite infantile, "care denota o personalitate scindata intre dilemele individuale si necesitatea de a se conforma regulilor comunitatii". Sursele citate de ziar sustin ca ele au fost expediate familiei in anii ’90, cand Zarqawi se afla in inchisoare in Iordania.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.