Respectarea promisiunii facute Turciei, in decembrie 2004, intareste sperantele Romaniei. Nu doar turcii au sarbatorit decizia UE de incepere a negocierilor de aderare, ci si noi. Intamplarea fericita a Turciei confirma Romaniei ca europenii isi tin promisiunile.

Cu toate ca finalul lor nu garanteaza aderarea la Uniunea Europeana, negocierile pe care Comisia Europeana le-a demarat saptamana trecuta cu Turcia sunt o victorie importanta a guvernului de la Ankara. Incununeaza decenii de interventii directe sau prin intermediul guvernelor europene prietene, cel mai important si mai puternic fiind Marea Britanie. Daca Jack Straw, ministrul afacerilor externe al Marii Britanii, nu ar fi presat Comisia Europeana, Turcia nu si-ar fi vazut visul cu ochii. Austria si Franta ar fi fost printre primele care ar fi blocat inceperea negocierilor, cetatenii celor doua tari fiind infricosati de spectrul navalirii milioanelor de turci in cautare de locuri de munca.

Talentele de negociator ale lui Jack Straw, potentate de puternicul lobby proturc al guvernului SUA, i-a facut pe sceptici sa cedeze. Asa ca Turcia se pregateste ca pe 20 octombrie sa inceapa prima etapa a negocierilor, iar SUA si Marea Britanie se felicita ca au reusit sa dezamorseze pericolul pe care supararea guvernului de la Ankara l-ar fi reprezentat, in cazul unui refuz european. Premierul Recep Tayyip Erdogan anuntase recent nemultumirea concetatenilor sai si posibila schimbare a prioritatilor politicii externe, in sensul parasirii aliantei cu partenerii vestici traditionali.

Aparent, victoria Turciei nu are rezonanta in viata de zi cu zi a romanilor. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Decizia Uniunii Europene, de incepere a negocierilor cu Turcia, a fost luata in cadrul summitului european la care Romaniei si Bulgariei li s-a comunicat ca vor adera in 2007. "Daca Turciei nu i s-ar fi confirmat promisiunea de acum un an de zile, ar fi fost un semnal negativ si pentru noi", ne-a declarat un participant direct la eveniment, fostul negociator-sef Vasile Puscas. Acesta spune ca orice schimbare in agenda extinderii ar fi atras dupa sine si alte modificari, indicand ca Uniunea Europeana este suprasolicitata de primirea in 2004 a celor zece tari foste comuniste. "Ar fi putut insemna ca nici angajamentul fata de Romania nu mai este de actualitate", afirma Vasile Puscas.

Nu s-a intamplat astfel, ceea ce inseamna ca in masura in care Romania este capabila sa-si respecte angajamentele fata de Uniunea Europeana, aceasta va raspunde cu aceeasi moneda, conform celor stabilite.

Turcia vazuta de europenii conservatori

• Nu este propriu-zis tara europeana, circa 95% din teritoriul sau fiind pe continentul asiatic. Prin urmare, nu indeplineste prima conditie pentru a deveni stat membru, aceea de a fi tara europeana. • Majoritatea celor 71 de milioane de locuitori este saraca, ceea ce amplifica pericolul emigrarii catre tarile bogate ale Uniunii Europene, odata cu aderarea Turciei. Libera circulatie a persoanelor, drept fundamental al cetatenilor europeni, va favoriza emigrarea din considerente sociale.

• Dezvoltarea economica a Turciei reprezinta doar 10% din media europeana, ceea ce ar putea duce la dezechilibrarea Uniunii Europene, ea insasi in cautarea unei solutii la problema cresterii economice.

• Turcia este tara musulmana, iar Uniunea Europeana si-a construit identitatea pe valori iudeo-crestine, pe care cea dintai nu le recunoaste.

• Prin acceptarea Turciei ca stat membru, granitele Uniunii Europene se vor invecina cu zone de instabilitate, cum sunt Iran, Irak, Siria. Nu este exclusa amplificarea amenintarii teroriste.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.