Cei aproape 37 de milioane de alegatori ucraineni au fost chemati, ieri, pentru a treia oara la urne, la repetarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, dupa ce Curtea Suprema a Ucrainei a invalidat votul din 21 noiembrie, la presiunea opozitiei si a Occidentului, care au denuntat numeroasele fraude. Votul de ieri a fost supravegheat de un numar-record de 12.000 de observatori straini.
Liderul opozitiei ucrainene, pro-occidentalul Viktor Iuscenko, este sigur de victorie, devansandu-l pe actualul premier, rusofilul Viktor Ianukovici, cu 14 procente, potrivit unui sondaj realizat sambata.
Nici de la scrutinul de ieri nu au lipsit insa surprizele neplacute. Sambata, Curtea Constitutionala a Ucrainei a emis o hotarare prin care declara anticonstitutionale prevederile din noua lege electorala (menita sa limiteze posibilitatile de frauda), potrivit carora nu li s-ar fi permis sa voteze la domiciliu decat persoanelor incadrate in gradul intai de handicap. In urma deciziei de sambata, s-a revenit la sistemul prin care se permitea votul la domiciliu si pentru alte persoane netransportabile.

Ambii candidati si-au exprimat nemultumirea, dar din motive diferite: Iuscenko s-a declarat preocupat de deschiderea unor "portite" spre frauda, iar Ianukovici si-a exprimat preocuparea ca unele persoane cu dizabilitati (pe al caror vot conteaza, pentru ca le-a marit recent pensiile) ar putea afla prea tarziu ca au dreptul sa voteze la domiciliu.
Ianukovici, din ce in ce mai izolat, a incercat sa ameninte ca sustinatorii sai din regiunea Donetk ar putea organiza un mars spre Kiev in cazul in care vor fi nemultumiti de rezultat, dar guvernatorul regiunii a declarat, dupa ce a votat, ca "nu va fi nici o revolutie", promitand ca totul va decurge "in conformitate cu legea".
Rata de participare la vot era, ieri la pranz, de 19,79 la suta, inferioara celei de la primul tur (23,07 la suta) si de la scrutinul anulat din 21 noiembrie (19,93 la suta).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.