Liderul PDM, Marian Lupu, a negat, intr-o declaratie preluata de PRO TV Chisinau, ca ar fi primit vreo oferta de zece milioane de dolari din partea liderului PCRM, Vladimir Voronin, sau a altei persoane, informeaza portalul Moldova Azi. Totodata, Liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) si ai Partidului Liberal (PL) s-au intalnit in contextul discutiilor privind formarea unei coalitii majoritare dupa alegerile parlamentare de duminica.

"Pot doar sa presupun ca sunt niste zvonuri care au drept scop sa destabilizeze situatia din tara, acum ca suntem in dialog pentru crearea unei coalitii de guvernare", a spus Marian Lupu, potrivit MEDIAFAX.

WikiLeaks a dezvaluit, citand un document al ambasadei americane din Chisinau, ca Vladimir Voronin ar fi incercat sa ii ofere zece milioane de dolari lui Marian Lupu pentru a incheia o alianta politica in timpul crizei din 2009 din R.Moldova.

In legatura cu intalnirea pe care a avut-o joi cu premierul Vlad Filat, Lupu a declarat ca nu este vorba de negocieri, ci "a fost prima intalnire foarte lejera dupa alegeri, o tatonare fireasca a terenului, un schimb de opinii dupa campania electorala".

Potrivit unui document citat de ziarul Le Monde, ambasada americana la Chisinau raporteaza o intalnire surprinzatoare intre Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, si comunistul Vladimir Voronin, in 2009. Acesta din urma l-a invitat pe Marian Lupu cu o zi inainte in propria locuinta pentru a-i face o propunere: sa formeze o coalitie de centru-stanga cu el ca sef al statului si Voronin presedinte al Parlamentului. Marian Lupu, care a plecat din PCRM in iunie 2009, a refuzat oferta. Voronin i-a propus atunci interlocutorului sau cinci milioane de dolari, cu conditia sa accepte sa se alature PCRM, oferta pe care acesta a refuzat-o din nou. Atunci, Voronin a venit cu o noua propunere: i-a oferit zece milioane de dolari. Marian Lupu a formulat o contrapropunere, sugerandu-i lui Voronin sa obtina cele opt voturi necesare pentru alegerea sa in Parlament, in schimbul imunitatii acordate lui si familiei sale.

Un lider PCRM, Mark Tkaciuk, a declarat ca informatiile difuzate de WikiLeaks sunt "ilogice", catalogandu-le drept "povesti". Tkaciuk si-a exprimat dezamagirea ca un ziar atat de prestigios cum este Le Monde relateaza "barfe mondene atat de josnice".


  • Chisinau: Intrevedere dintre PLDM si PL, in vederea viitoarei coalitii

Discutiile au inceput la ora 12.20, la acestea participand liderul PLDM, premierul Vlad Filat, si prim-vicepresedintii formatiunii Mihai Godea si Alexandru Tanase. Din partea PL participa liderul formatiunii, presedintele interimar Mihai Ghimpu si adjunctii acestuia Ion Hadarca si Anatol Salaru, transmite AGERPRES.

Joi, PLDM a avut o intrevedere si cu liderii Partidului Democrat. Filat a declarat presei ca acesta a fost un prim contact dupa alegerile parlamentare de duminica si ca nu este vorba de negocieri propriu-zise. El a anuntat ca se va intalni cu reprezentantii tuturor partidelor parlamentare, inclusiv cu comunistii.

Dupa alegerile parlamentare de duminica, nici un partid nu a acumulat o majoritate de voturi, fiind astfel necesara crearea unei coalitii de guvernare. Insa deocamdata nu este clar cum va arata aceasta, fiind probabile doua scenarii - o coalitie de centru-stanga, intre comunisti si Partidul Democrat, sau reconstituirea Aliantei pentru Integrare Europeana, intre liberali, liberal-democrati si democrati. Insa in ambele cazuri coalitia majoritara nu va avea voturile necesare - 61 - pentru alegerea presedintelui tarii.

Citeste si:
Surse: Ciucă a transmis că rotația premierilor se va face ca în...
Surse: Ciucă a transmis că...

Cititi si: Rusia, ingrijorata de orientarea lui Mihai Ghimpu

[VIDEO]: R. Moldova si-a ales conducerea


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.