Presedintele columbian Alvaro Uribe si omologul sau venezuelean Hugo Chavez "aproape s-au luat la bataie" la un summit "al unitatii latino-americane" organizat in Mexic in februarie 2010, potrivit unui document dezvaluit de WikiLeaks.

Mexicul a sperat sa creeze un nou forum pentru cooperare regionala la o reuniune la nivel inalt la Cancun in februarie 2010. Conform acestui document, cearta dintre cei doi lideri a inceput la un dineu, cand Uribe s-a plans in legatura cu politica Venezuelei fata de comertul la frontiera, informeaza MEDIAFAX, citand editia online a The Guardian.

Potrivit notei confidentiale americane, "Chavez a incheiat o tirada verbala si fizica cu cuvintele: «Poti sa te duci la dracu. Plec.». Uribe a raspuns: «Nu fi un las. Nu pleca doar ca sa ma insulti de la distanta»".


"Limbajul verbal si al trupului a continuat sa degenereze, pana cand Raul Castro (liderul Cubei) a intervenit pentru a cere celor doi sa poarte o discutie civilizata. In afara salii unde avea loc dineul, oficialii de securitate venezueleni se impingeau cu garzile de securitate mexicane, in incercarea de a-si asista presedintele", continua nota.

Raportul american aprecia ca organizarea summitului a fost una slaba, permitand Venezuelei si aliatilor sai de stanga sa modifice procedurile. Potrivit documentului, care il citeaza pe ambasadorul Columbiei in Mexic, Luis Camilo Osorio, presedintele mexican a prezidat un fiasco al unei republici bananiere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.