Departamentul de Stat american le-a cerut diplomatilor sai de la Bucuresti sa obtina "date biometrice" despre "lideri si consilieri actuali sau emergenti" din Romania, potrivit unei note publicate de Wikileaks si citate de Guardian in editia electronica de joi.

Nota diplomatica, semnata de Hilary Clinton, este datata din 16 iunie 2009, fiind inclusa in categoria documentelor secrete, cu mentiunea interzicerii accesului pentru cetatenii non-americani, informeaza MEDIAFAX.

Ea prezinta "lista de prioritati" privind activitatea de strangere de informatii a diplomatilor americani in Romania. Acestora li s-a cerut sa obtina date despre "vulnerabilitatea" sau "personalitatea" liderilor romani, date "financiare, de sanatate si biometrice" despre acestia, numere de conturi bancare, precum si alte informatii biografice relevante.

In privinta politicii externe, Statele Unite sunt interesate de relatiile Romaniei cu state vecine din regiunea Marii Negre si Balcani, "detalii despre dispute si rivalitati cu state vecine", "politicile, planurile si eforturile privind minoritatile romanesti din tarile invecinate", cele "de promovare a democratiei in Europa de Est si Balcani, in special Macedonia", privind "Republica Moldova si Kosovo" sau referitoare la scutul antiracheta. Alte doua note adresate diplomatilor americani din Ungaria si Slovenia solicitau date biometrice despre liderii din aceste tari, precum si despre eforturile si planurile vizand Republica Moldova si Kosovo.

Relatiile Romaniei cu Rusia sunt tratate separat, diplomatii americani fiind instruiti sa afle posibilele "vulnerabilitati la nivel ministerial ale liderilor sau oficialilor din serviciile de informatii" romane, precum si date generale privind vulnerabilitatea Romaniei in fata influentei Rusiei. Potrivit lui Gerard Araud, fost director general pentru Afaceri Politice si de Securitate in Ministerul francez de Externe, Rusia are intr-adevar o istorie revizionista si ea ar putea argumenta ca bazele americane din Bulgaria si Romania nu au fost infiintate doar pentru instruirea militarilor, ci de fapt au constituit noi mobilizari "substantiale". Declaratiile sale sunt incluse intr-o alta nota diplomatica, din 12 iunie 2007, redactata de ambasadorul SUA in Franta, Craig R. Stapleton, si care reprezinta o transcriere a unei discutii intre Gerard Araud si subsecretarul american pentru Afaceri Politice, William Burns.

Citeste si:
Julian Assange a fost arestat la Londra
Julian Assange a fost arestat...

Pe tema Uniunii Europene, sunt cerute "dovezi si opinii despre masura tot mai mare in care Romania se bazeaza pe sprijinul UE, in detrimentul sprijinului Statelor Unite", dovezi privind managementul defectuos al fondurilor UE si eforturile Guvernului (roman) de a asigura o administrare transparenta a asistentei straine".

In privinta NATO, autoritatile americane sunt interesate de capacitatea Romaniei de a mentine cheltuielile de aparare pentru aceasta organizatie si de a se conforma obiectivelor Aliantei, precum si de capacitatea Guvernului, inclusiv a serviciilor de securitate, de informatii si militare, de a proteja informatii clasificate ale Statelor Unite sau NATO.

Alte informatii solicitate de Departamentul de Stat american se refera la cooperarea Romaniei cu Statele Unite in directia neproliferarii nucleare, traficul de arme de pe teritoriul tarii noastre, masurile autoritatilor romane privind combaterea terorismului, sprijinirea armatei americane sau informatii despre infrastructura de telecomunicatii din Romania.

Citeste si:
Uitati de pasaportul biometric! De anul viitor vom avea buletine...
Uitati de pasaportul...

Noua informatie vine dupa ce s-a aflat deja ca un fost comisar european pentru Relatii Externe a numit Romania un "stat salbatic", iar ambasada Statelor Unite de la Paris considera tara noastra o sursa pentru traficul de persoane in Franta.

Site-ul WikiLeaks, specializat in dezvaluirea de documente secrete, a inceput duminica publicarea unui set de peste 250.000 de note diplomatice americane, actiune considerata de Departamentul de Stat american drept "un atac la adresa comunitatii internationale".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.